Yozgat 81 il arasında yaşanabilir şehirler değerlendirmesinde 73’üncü sırada yer aldı.
“Olur mu? Canım” diyenler olacaktır, bu tespite karşı çıkanlar, başkaca sebep gösterecektir. Kabullenmek elbette kolay olmayacak ama sonuç ortada.
* * * *
Burada şöyle bir soru akla gelebilir…
Kim yapmış bu araştırmayı? Cevap FORBES araştırma şirketi, adamlar çalışmış, çabalamış, sormuş, soruşturmuş.
Kızmaca, darılmaca yok adamlar Yozgat’ın içler acısı reçetesini çıkartmış, hastalık belli, tedavi yönetimi belli, önemli olan uygulamada hataya düşmemektir.
* * * *
Bu sonuç Yozgat’ta taş üstüne bir taş konmadığını gösterir. Sıkıntı sadece Yozgat’ta değil elbette.
Yozgat gibi daha çok İl var, aynı kaderi paylaşan fakat bu İller arasında en kötüsü Yozgat.
Çünkü ekonomik kriterler baz alınarak hazırlanan değerlendirmeler de Yozgat adına olumlu bir sonuç bulunmuyor.
* * * *
Her ne kadar araştırmanın ana başlığı “İş Yapmak ve Yaşamak İçin En İyi Kentler” olarak ele alınsa da, bu başlıkta olduğu gibi çalışma içerisinde 100’e yakın başlık yer almaktadır.
Forbes şirketi yaptığı araştırma sonuçlarına göre, Yozgat’a, ‘Beşeri Sermaye ve Yaşanabilirlik’, ‘Marka Becerisi ve Yenilikçilik’, ‘Ticaret Becerisi ve Üretim Potansiyeli’, ‘Erişilebilirlik’ kategorisinde 34,28 puan verildi.
* * * *
Araştırma, 94 başlıktaki veri setine göre hazırlandı. Oluşan veri seti 4 ana kategoriden oluşuyor: “Beşeri Sermaye ve Yaşanabilirlik, Marka Becerisi ve Yenilikçilik, Ticaret Becerisi ve Üretim Potansiyeli, Erişilebilirlik. Araştırmanın bir yıl geçti, yeni bir yıla girmenin kapısını aralamak üzereyiz. Yeni araştırma sonuçları yolda…
* * * *
Şimdi hep birlikte düşünelim ve şu soruyu sorma hakkımızı kullanalım: Aradan geçen zaman içinde “Beşeri Sermaye ve Yaşanabilirlik, Marka Becerisi ve Yenilikçilik, Ticaret Becerisi ve Üretim Potansiyeli, Erişilebilirlik bu dört ana başlık üzerine neler yapıldı?
Bir soru daha sorma hakkımızı kullanalım ve yaşanabilir şehirler sıralamasında Yozgat geçen yıl 34,28 puanla hak etmediği bir yerdeydi, geçen bir yıl içinde bu puanı değiştirecek hangi adımlar atıldı?
* * * *
Aslında bu dikkat çekici noktayı bir başka noktadan ele alacak olursak, AK Parti Hükümeti, Doğu ve Güneydoğuda yer alan 23 İli kalkındırmak amacıyla ciddi bir proje başlattı. Mesela Hakkari, Siirt, Ağrı, Şırnak bu İllerden sadece birkaçı olarak söylenebilir.
Bir soru ile sözü noktalayalım Biraz önce saydığımız İl’lerin tamamı Yozgat’tan daha iyi durumda değil mi?