""

Yerköy’de Jeotermal kaynaklı sera üretimi başlıyor « Yeniufuk Gazetesi

29 Eylül 2024 - 01:19

Yerköy’de Jeotermal kaynaklı sera üretimi başlıyor

Yerköy ilçesinde planlanan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) kapsamında hayata geçirilmesi hedeflenen Jeotermal Kaynaklı Sera Organize Sanayi Bölgesi projesi, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylandı.

Yerköy’de Jeotermal kaynaklı sera üretimi başlıyor
Son Güncelleme :

27 Eylül 2024 - 16:52

Proje başvuru dosyası ve ön fizibilite raporu 26 Eylül 2024 tarihinde Proje İnceleme ve Onay Komisyonu tarafından kabul edilerek önemli bir adım daha atılmış oldu.
994 DEKARLIK ALANDA 30 TEKNOLOJİK SERA KURULACAK
Jeotermal kaynaklı sera projesi, 994 dekarlık bir alana kurulacak ve en az 30 adet 25 dekar büyüklüğünde yüksek teknolojili seralardan oluşacak. Yıllık yaklaşık 30.000 ton domates üretimi hedeflenen bu proje, Yerköy’ün tarımsal üretim kapasitesini önemli ölçüde artıracak. Proje, özellikle kadın istihdamını teşvik ediyor ve toplamda en az yüzde 75’i kadın olmak üzere 1.500 kişiye iş imkânı sağlayacak. Bu yönüyle proje, hem ekonomik hem de sosyal açıdan bölgeye büyük bir katkı sunmayı hedefliyor.
JEOTERMAL ENERJİ VE GES KULLANILACAK
Projede dikkat çeken en önemli özelliklerden biri ise, jeotermal enerji ve güneş enerji sistemi (GES) ile sera alanlarının ısıtılacak olması. Bu çevre dostu ve sürdürülebilir enerji kullanımı, maliyetleri düşürürken çevreye zarar vermeden verimli bir üretim yapılmasına imkân tanıyacak. Isıtma için proje sahasında 3 adet jeotermal sondaj kuyusu bulunmakta ve ihtiyaç halinde ek kuyular açılacak.
Mevcut kuyuların teknik detayları ise şu şekilde:
Kuyu-1: 550 metre derinlik, 160 ton/saat su ve 56 °C sıcaklık.
Kuyu-2: 750 metre derinlik, 190 ton/saat su ve 60 °C sıcaklık.
Kuyu-3: 750 metre derinlik, 160 ton/saat su ve 67 °C sıcaklık.
Yüksek Hızlı Tren Hattına Yakınlık Avantajı
Sera Organize Sanayi Bölgesi, Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattına yakın bir lokasyonda bulunuyor. Bu da üretilen ürünlerin hem yurt içi hem de yurt dışı pazarlarına hızlı ve ekonomik bir şekilde ulaştırılmasına olanak sağlayacak. Lojistik maliyetlerinin azalması, bölgenin tarımsal ticaretini desteklerken rekabet gücünü de artıracak.
KAYMAKAM MUHARREM COŞGUN’DAN TEŞEKKÜR MESAJI
Yerköy Kaymakamı Muharrem Coşgun, projenin onaylanmasının ardından yaptığı açıklamada, ilçenin kalkınmasına katkı sağlayacak bu önemli projede emeği geçenlere teşekkür etti. Kaymakam Coşgun, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya Vali Mehmet Ali Özkan’ ve milletvekillerine şükranlarını sunarak, TDİOSB’nin kurucu üyeleri ve proje destekçilerine de teşekkür etti. Kaymakam Coşgun, bu projeyle ilçede hem istihdamın artacağını hem de modern tarımsal üretimle bölgenin tarımda söz sahibi olacağını ifade etti.
/Nazife EKİCİ

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.