Yozgat Tarım ve Orman Müdürlüğü il genelinde yerli çeşit mercimek ekiminin yaygınlaştırılması ve üretimin artırılmasına yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda 6 çeşit Yerli Yeşil Mercimek Çeşit demonstrasyonumuzun hasat ve harmanını yapıldı. İl ortalamasının üzerinde verimler alındı.
Yerli çeşit mercimeği denemek ve çiftçilere tanıtmak amacıyla Sorgun İlçesine bağlı Duralidayılı köyü önder çiftçilerinden Arif Tüysüz’ün tarlasına yapılan mercimek hasadına İl Müdürü Tanju Özkaya ve teknik personeli de katıldı.
Hasat ve harmanı işçilerle birlikte yapan İl Müdürü Tanju Özkaya, yapılan çalışmayla ilgili şunları kaydetti: “İlimiz iklim ve toprak şartlarına uygun yerli tohum çeşitlerinin yaygınlaştırılması gayesiyle İl Müdürlüğümüzce yoğun faaliyetler yürütülmekteyiz. Son yıllarda yaşanan gelişmeler göstermiştir ki İnsan beslenmesinde kullanılan temel besin kaynağı olan baklagillerini üretiminin artırılması ülkemiz için önem arz etmektedir.
İlimiz mercimek üretiminde ülkesel bazda 1. Sıradadır. Bu üretimi daha da artırmak için çalışmalar yapmaktayız. İlimizde çiftçilerimiz, genel olarak ithal yeşil mercimeği tercih etmektedir. Oysa Bakanlığımızın Araştırma kuruluşlarınca geliştirilmiş olan yerli çeşitlerimiz mevcuttur. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak amacımız öncelikle yerli tohumlar kullanılarak üretim ve veriminin artırılmasıdır. Bu demonstrasyonumuzda Bakanlığımıza bağlı Ankara Tarla bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsünce geliştirilerek tescil edilmiş olan çeşitlerden Bozok – Karagül – Meyveci2001 ve Gümrah çeşitleriyle Özel Bir firma tarafından geliştirilerek tescil edilmiş olan Şahan çeşidi Yeşil Mercimek çeşitleri ekilmişti. Yapılan bu demonstrasyonumuz, üretim sezonu boyunca teknik personelimiz tarafından takibi yapıldı. Bakım çalışmalarının zamanında yapılması sağlanarak ürünün gelişim aşamaları gözlendi. Bu sene İklime bağlı olarak hasat ve harmanı biraz gecikti. Ama mevsim şartlarının mercimek açısından iyi gitmesi nedeniyle güzel verim verdi. Yerli çeşitlerimizden dekara 125 ila 194 kilogram arasında verimler aldık. Bunu çiftçi tabiriyle şöyle de açıklayabiliriz 1’e 15’ten 1’e 23’e kadar verimler alındı. Bakanlığımıza bağlı Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından ve Özel bir firma tarafından ıslah edilmiş bu çeşitleri çiftçilerimize ekmelerini ve yerli tohumlarımızla üretim yapmalarını tavsiye ediyoruz.” Nazife EKİCİ