İl Müdürü Tanju Özkaya, yapılan ekim çalışmaları ile ilgili olarak, yerli tohumların çiftçilerle buluşturulmasının, tarımda verimliliği artırmak adına büyük önem taşıdığını vurguladı. Özkaya, “İl Müdürlüğümüzün en önemli görevlerinden biri, ilimizde tarımsal üretim ve verimi artırmaktır. Bunu ise yerli tohumlarla gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda yerli ve milli çeşitler çiftçilerimizle birlikte, çiftçi şartlarında ekilmekte ve çiftçilerimize tanıtılmaktadır. 2024 yılı itibarıyla 85 adet deneme demonstrasyonu yaptık ve 2025 üretim sezonunda bu çalışmalara devam edeceğiz” dedi.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE EKİM ZAMANI UYARISI
Son yıllarda yaşanan iklim değişikliklerinin, ekim zamanlarının önemini daha da artırdığını belirten Özkaya, erken ekim yapılmaması gerektiğini söyledi. Özkaya, “Bu yıl Eylül ayında yağan yağışlarla toprak yumuşadı ve çiftçilerimiz tarlalarını sürerek ekim hazırlıklarını tamamladılar. Ancak erken ekim yapılan alanlarda, yağışların ardından düzensiz çıkışlar oldu. Bu yüzden, çiftçilerimize ekim zamanını dikkatli bir şekilde seçmelerini tavsiye ediyoruz. Ekim zamanı, son yıllarda yaşanan iklim değişikliklerine bağlı olarak sıcaklık ve yağış durumuna göre ayarlanmalıdır” şeklinde konuştu.
28 ÇEŞİT BUĞDAY ÇİFTÇİLERLE BULUŞTURULDU
Demonstrasyon çalışmalarında, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı çeşitli araştırma enstitüleri ve özel sektör firmaları tarafından geliştirilen toplam 28 buğday çeşidi ekildi. Bu çeşitler, Yozgat’ın 6 ilçesindeki 22 köydeki 28 önder çiftçi ile birlikte, yerli tohum kullanımı ve çeşitliliğini artırmak amacıyla ekildi.
Ekim yapılan bu buğday çeşitleri arasında, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen Aytenabla, Selamibey, Kürşad, Vehbibey, İmren, Balkır, Erbaş, İkizce96 ve Mete06 çeşitleri, Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen Taner, Selçuklu, Avşar, Türköz, Sırçalı, Yavuz, Tuğra ve Buhara çeşitleri, Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından tescil edilen Dumlupınar çeşidi, Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen Acar ve Durusa çeşitleri, Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından tescil edilen Parla çeşidi ve TSÜAB’a üye özel tohum firmalarına ait Albayrak, Zerdane, Safir, Enerji, Enduro, Destan, Cömert ve Huntaş59 çeşitleri yer alıyor.
Tarla Günü ile Sonuçlar Çiftçilerle Paylaşılacak
Yapılan bu deneme ekimlerinin sonuçlarının, yaz döneminde düzenlenecek bir tarla günü etkinliği ile çiftçilerle paylaşılacağını söyleyen İl Müdürü Tanju Özkaya, çiftçilere yerli ve milli tohumları kullanarak üretim yapmalarını tavsiye ettiklerini ifade etti.
/Haber Merkezi