""

YOBÜ’den büyük başarı « Yeniufuk Gazetesi

29 Eylül 2024 - 01:24

YOBÜ’den büyük başarı

Yozgat Bozok Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muharrem Kırak danışmanlığında yürütülen “Engelleri Aşan Yapay Zekâ” adlı proje, 788.161 takım ve 1.600.000 yarışmacının katıldığı TEKNOFEST 2024’te “Engelsiz Yaşam Teknolojileri” kategorisinde AyaDor2024 Takımı ile Türkiye 2’ncisi oldu.

YOBÜ’den büyük başarı
Son Güncelleme :

27 Eylül 2024 - 16:48

Proje, lisansüstü öğrencisi Fen Bilimleri Öğretmeni Samet Cengiz ve Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nden Mehmet Akınol tarafından geliştirildi.
Proje kapsamında tasarlanan tekerlekli sandalye, engelli bireylerin taşınmasında ve kendi ihtiyaçlarını karşılamasında önemli kolaylıklar sağlayan teknolojik özelliklere sahip. GPS konumlandırma sistemi, GSM modülü ve nabız sensörü gibi donanımlar içeren bu sandalye, engelli bireylerin yaşamını kolaylaştırmak için geliştirilmiş uygulamalar barındırıyor. Sandalyenin sensörleri, engelli bireyin nabız bilgilerini alarak, normal değerlerin dışına çıkıldığında ebeveynlere anlık konum ve nabız bilgisi iletilmesini sağlıyor.
Ayrıca, baş hareketleri ile kontrol edilebilen bu tekerlekli sandalye, “Acil Mod” özelliği sayesinde kişinin bayılması durumunda kendini koruyarak, engelli bireyin can güvenliği için önemli bir koruma sağlıyor.
Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Evren Yaşar, engelli bireylerin hayatını kolaylaştıracak yapay zeka teknolojilerini geliştirmeyi amaçlayan projenin TEKNOFEST 2024’te önemli bir derece elde etmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi. Rektör Yaşar, “Projede kullanılan yapay zeka algoritmaları, engelli bireylerin günlük yaşamlarında karşılaştıkları zorlukları minimize etmeye yönelik inovatif çözümler sunuyor. Bu önemli projeyi hazırlayan öğretim üyemiz Prof. Dr. Muharrem Kırak, öğrencimiz Samet Cengiz ve Mehmet Akınol’a teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.
/Haber Merkezi

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.