""

YOBÜ’den yeni bir TÜBİTAK projesi « Yeniufuk Gazetesi

8 Eylül 2024 - 03:03

YOBÜ’den yeni bir TÜBİTAK projesi

Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü öğretim üyeleri, TÜBİTAK’ın 1002-A Hızlı Destek Modülü kapsamında yeni bir bilimsel proje için destek almaya hak kazandı.

YOBÜ’den yeni bir TÜBİTAK projesi
Son Güncelleme :

19 Temmuz 2024 - 16:50

Projenin başlığı “Gölevez [Colocasia Esculenta (L.) Schott] Yumrularında Bakteriyel Yumuşak Çürüklük Hastalığına Neden Olan Izolatların Moleküler ve Filogenetik Analizlere Dayalı Tanılanması ve Karakterizasyonu” olarak belirlendi. Projenin yürütücülüğünü Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Öztürk üstleniyor.
Proje kapsamında, Türkiye’nin önemli gölevez yetiştiriciliği yapılan Mersin ilindeki üretim alanlarından toplanan yumru örneklerinde gözlemlenen bakteriyel yumuşak çürüklük hastalığı belirtileri gösteren bitkilerden elde edilen bakteriyel izolatlar incelenecek. Bu izolatlar üzerinde Multi Lokus Sekans analizi ile tür tanımlaması ve rep-PCR tekniği kullanılarak genetik karakterizasyon çalışmaları yapılacak. Elde edilecek veriler, bölgedeki izolatların hastalık yapma kapasitelerini ve izolatların genetik farklılıklarını ortaya koyarak, bölgedeki risk çeşitliliği açısından önemli değerlendirmeler sunacak. Ayrıca, tanımlanan gölevez izolatlarına ait DNA nükleotid dizileri uluslararası veri tabanları olan NCBI, EMBL ve DDBJ gibi platformlara eklenerek bilimsel literatüre katkı sağlanması hedefleniyor.
Üniversite Rektörü Prof. Dr. Evren Yaşar, TÜBİTAK’ın “1002-A Hızlı Destek Modülü Projeleri Destekleme Programı” kapsamında kabul edilen bu önemli projenin başarıyla tamamlanması için öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Öztürk’ü tebrik ederek desteklerinin devamını diledi./Haber Merkezi

DCIM100MEDIADJI_0053.JPG

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.