""

Yozgat Neyi Bekliyor Ki?.. « Yeniufuk Gazetesi

25 Nisan 2024 - 14:50

Yozgat Neyi Bekliyor Ki?..

Yozgat Neyi Bekliyor Ki?..
Son Güncelleme :

12 Ekim 2021 - 14:56

Yozgat, böylesine bereketli topraklara rağmen tarımsal sanayisi istenilen seviyeye getirilemeyişi yüzünden hem şehir hem de ülke olarak ekonomik kayıplar yaşamaktadır…

Yukarıdaki cümleleri kurmamın nedeni; İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Boğazlıyan ilçemizde düzenlenen tarla günü etkinliğidir.

Bu konuda İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya tarafından gönderilen Basın açıklamasını gözden geçirirken, Yozgat’ın bereketli topraklara sahip olmasının yanında coğrafik konum itibariyle de önemli pek çok avantajlarının olduğuna dikkat çekilmesi direkt olarak aklıma “Yozgat Neyi Bekliyor ki?” sorusunu getirdi.

Sonra Yozgat’ın konum itibariyle coğrafik yapısının tarımsal yönden ciddi manada masaya yatırılıp, incelenmediğini düşünemeye sevk eden aklıma birçok etken geldiğini tekraren ifade etmiş olayım.

Bu cümleleri kurarken, ilgili kurumu ya da kurumlarla bağı olan kuruluşları eleştirmek niyeti değil derdim.

Ancak ortada bir sorun olduğu alenen bellidir. Zira geçmişten günümüze bir sorun söz konusu olmasa Yozgat’ın tarıma elverişli toprakları bugün sanayi ile bütünleştirilmiş, her kesime yetecek kadar katma değer üretilmiş olurdu.

Burada Basın açıklamasında yer alan şu (!) paragrafı dikkat çekmek adına paylaşmak isterim…

“İlimiz, coğrafi olarak ülkemizin tam ortasında yer almaktadır. Patates konusunda ülkemizde en fazla üretim, depolama ve pazarlanması yapılan Niğde Nevşehir yöresine çok yakın bir yerdedir. Bu durum üretilen ürünlerin pazarlanmasında avantaj oluşturmaktadır. Ayrıca Nevşehir yöresinde geçtiğimiz yıllarda çıkan hastalık nedeniyle belli yerlerde ekimin yasaklanması İlimiz için bir fırsat oluşturmaktadır. Bu fırsatı patateste üretim ve pazarlamaya dönüştürebilirsek İlimiz, Ülkemizin ve Orta Anadolu’nun patates üretim merkezi olabilir. İlimiz patates üretiminde ülke genelinde 20. Sıradadır. İl genelinde yaklaşık 15.000 dekar alanda patates dikimi yapılmakta olup üretim miktarı yaklaşık 50.000 tondur.” 

Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü İl genelinde sulanabilir arazilerde yerli tohum kullanılarak patates ekim miktarının artırılması için Niğde Patates Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan çalışmaları yakından takip ettiklerini yine aynı açıklamadan öğrenmiş bulunuyorum

Ancak Yozgat Bozok Üniversitesine bağlı eğitim çalışmalarını sürdüren Ziraat Fakültesinin de katkı sunması bölge çiftçisinin faydasına artık elini taşın altına koyma vakti geldiğini buradan hatırlatmak isterim.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.