Tokat’ta 2016 yılında faaliyete başlayan Şehit Aydoğan Aydın Spor Lisesi eğitim ve öğretimine Voleybol – Hentbol – Futsal – Güreş – Basketbol – Atletizm – Futbol – Bireysel Sporlar dalında devam etmektedir.
Bugün 19 derslikte 342 öğrenci yatılı olarak eğitimini sürdürmektedir. Okul yetenek ağırlıklı aldığı öğrencilerine okuldaki eğitimin yanı sıra Tokat’ta bulunan spor kulüplerinde de oynama imkanı sağlayarak, okuldaki eğitimin pratiğe aktarılmasına da katkı sunmaktadır.
Okulun varlığının bir başka faydası da Tokat’taki spor kulüplerinin alt yapı ve sporcu ihtiyacını karşılamasıdır.
1986 yılında geldiğim Yozgat’ta Spor Meslek Lisesi vardı. Yozgat Lisesi arkasında bulunan ek binada eğitimine devam etmekteydi. Okulun yatılı olması nedeniyle de eğitimlerine yakından şahit olmuş, her birini yakından tanıma ve yeteneklerini görme imkanını bulmuştum. Eğitimli sporcunun spor geleceğimiz açısından ne derece önemli olduğunu o zamanlarda anlamıştım.
O dönemde Yozgat’ta sadece futbol kulübü vardı ve spor lisesi hocaları ve sporcuları ile kulübü domine edebiliyordu.
Bugün Yozgat’ta futbolun yanı sıra, voleybol, hentbol ve basketbol kulüpleri de üst liglerde mücadele etmektedir. Güreşteki başarımız hepinizin malumudur. Ancak bu dallar dışında sporcu yetiştiremediğimiz de bir gerçektir. “Türkiye Atletizm Turnuvasının bir ayağını Yozgat’ta yapacağız” diyen iradenin Yozgat’ın atletizm antrenörü ve sporcusu olmadığını bilmemesi imkansızdır.
Geçen yıllarda Hentbol Erkekler Süper Liginde ve Basketbol 1. Liginde mücadele eden iki takımımız ligden çekilmek ve kulübü kapatmak zorunda kalmıştır. Yozgatspor her yıl onlarca futbolcu transfer etmek durumunda kalmaktadır. Efeler Ligindeki Sorgun voleybol takımımızın da durumu farklı değildir.
Güreş Eğitim Merkezimizin yıkılmasından sonra güreşteki başarımızın da düştüğü net görülmektedir.
Sürdürülmesi maliyetli olan sportif faaliyetlerde en önemli unsur alt yapıdır. Şehirde spor kulüplerinin ihtiyacını karşılayacak sporcu yetişmesinde ciddi sıkıntılar vardır. Bunların bir kısmı yöneticilerden kaynaklanırken antrenörlerin de bu yetersizlikte payı az değildir.
Spor kulüplerimiz, yerel yönetimler, bürokrasi ve üniversitenin gençlerimizin spora yönlenmesi, yetenekli gençlerimizin spor üzerinden bir hayat kurması ve Yozgat gibi ekonomisi zayıf illerde spor kulüplerinin finansmanının zorluklarının üstesinden gelinmesine karşı yapabilecekleri çok şey var kuşkusuz. Yine kuşkusuz ki bu yapabileceklerinden bu güne kadar topu taça atarak daima kaçmışlardır.
Bugün gelinen nokta itibariyle, Spor Lisesi Yozgat için gerçekleştirilmesi zorunlu hale gelmiş bir yatırım olacaktır. Bir yanı ile gençlerimizin spora yönelerek, kendilerini yetenekleri üzerinden ifade edebilecekleri bir aktivite olurken diğer yanı ile Yozgat il genelinde var olan spor kulüplerinin sporcu ihtiyacını karşılayacak, muhtemeldir ki bu potansiyel ile yeni kulüplerin ortaya çıkmasına katkı sunacaktır. Spor kulüplerimizin alt yapı yatırımları ve bürokrasinin Yozgat’ı spor ve kamp merkezi yapma planları ile birleştirildiğinde orta vadede Yozgat’ı sporcu fabrikası il yapma potansiyelinin de başlangıç noktası olacaktır.
Çok zor bir şey değildir. Yetenekli gençlerimiz vardır. Pek çok dalda antrenörlük belgesi sahibi hocalarımız ve beden eğitimi öğretmenlerimiz mevcuttur. Üniversitemizde spor meslek yüksekokulumuz eğitimine devam etmektedir. Sadece irade gerektirmektedir.
Spor kulüpleri, bürokrasi, yerel yönetimler ve üniversite iş birliğine gidecek, var olan örnekleri inceleyecekler ve şehrin içerisinde bir binaya sıkıştırmak yerine şehir dışında önerim üniversite arazisi içerisinde veya yakınında pansiyonu, antrenman ve müsabaka sahaları, salonları, derslikleri ile bir Spor Meslek Lisesi’ni Yozgat’a kazandırmalıdırlar.
Yerimiz ve imkanımıza ek olarak, yerelde ortaya çıkacak iradeye destek verecek hükümet gücüne sahip bir il olarak bu yatırımı gerçekleştirmek işten bile değildir. Yeter ki, Yozgat ve gençlerimiz için önemi fark edilsin ve istensin.