""

Yozgat’ın 4 köyünde toprak işlemesiz ekim yapıldı « Yeniufuk Gazetesi

19 Nisan 2024 - 20:54

Yozgat’ın 4 köyünde toprak işlemesiz ekim yapıldı

Yozgat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, il genelinde toprak işlemesiz tarımı çiftçilere uygulamalı olarak göstermek ve yaygınlaştırmak amacıyla Tayip Köyü, Fakıbeyli, Divanlı ve Boğazlıyan Yenipazar olmak üzere 4 köyde demonstrasyon amaçlı toprak işlemesiz hububat ekimi yapıldı.

Yozgat’ın 4 köyünde toprak  işlemesiz ekim yapıldı
Son Güncelleme :

01 Kasım 2017 - 7:00

Ekimler İl Müdürlüğüne ait doğrudan ekim mibzeri kullanılarak ve müdürlük teknik personellerinden Ziraat Mühendisi Gökay Yıldız, Selman Yıldırım ve Ziraat Teknikeri Osman Akarsubaşı kontrolünde yapıldı.
Boğazlıyan İlçesi Yenipazar köyünde yapılan ekime İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, Boğazlıyan İlçe Müdürü Ümmiye İlmiye Çelik ve teknik personeller katıldı. Ekime çevre köylerden çiftçilerde çağrılarak uygulamayı yerinde görmeleri sağlandı.
Ekime katılan çiftçilere toprak İşlemesiz tarımın nasıl yapılacağını ve faydalarını anlatan İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, “İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak Toprak İşlemesiz Tarım Sistemlerinin Yaygınlaştırılması kapsamında toprak işlemesiz tarımı yaygınlaştırmak amacıyla eğitim, yayım ve demonstrasyon faaliyetleri yürütmekteyiz. Toprak işlemesiz tarım Amerika’da ve Avrupa’da uygulanan, son yıllarda ise Ülkemizde de yaygınlaşmaya başlayan bir sistemdir. Toprak işlemesiz tarım toprağı herhangi bir toprak işleme aleti ile toprak işleme yapmadan ekip biçmek ve tarımsal faaliyete devam etmektir. Toprak işlemesiz tarım yapısını koruyan mikroorganizma faaliyetlerini artıran, toprağın su tutma kabiliyeti artırarak erozyon en az seviyeye indiren bir sistemdir. Çiftçimiz açısından ise Toprak işlemesiz tarım uygulaması, girdi, zaman ve işgücünden tasarruf sağlayarak çiftçinin daha karlı üretim yapmasına imkân sağlayan bir sistemdir. Anızları toprak üstünde bıraktığımızdan dolayı torağın organik madde seviyesi artmakta ve en önemlisi de anız yangınlarının önüne geçilmesi için çiftçilerimize öğretilmesi gereken bir sistemdir.
Dileyen çiftçilerimiz uygulamalarımızı yerinde görebilirler. Ayrıca İl Müdürlüğümüzde bulunan Doğrudan ekim mibzerini de kullanarak kendi arazilerinde de uygulayabilirler.”diye konuştu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.