Hafta sonu her yerde olduğu gibi Yozgat’ta da KPSS sınavı yapıldı. Bir önceki sınavı hatırlayacak olursak, bu sınav kadar yoğunluk olmadığını görürüz.
Ulusal haber kanallarında sınav ile ilgili verilen bilgiler de 3 milyon 500 bin insanın katıldığını öğreniyoruz. FETÖ terör örgütüne mensup kişilerin devlet kurumlarından atılmasıyla boş kalan görevlere bu sınavda başarılı olanların alınacak olması haliyle sınava katılımı yoğunlaştırdı.
Yozgat’ta bazı okullarda emanetçi sorunu yaşanırken öğrencilerde bu soruna kendilerince çözüm ürettiler.
Türkiye genelinde yaklaşık 3.5 milyon adayın girdiği KPSS Ortaöğretim sınavı, binlerce öğrencinin katılımıyla Yozgat’ta da gerçekleştirildi. Sınav sabah 10.00’da başladı. Adaylar sınavda ter dökerken aileler ise sınava giren yakınlarını okul bahçelerinde beklediler. Bazı aileler ise dua okuyarak zamanlarını değerlendirdiler.
Sınav öncesi güvenlik kontrolünden geçen adaylar, görevliler tarafından didik didik aranırken adaylar bazı okullarda emanetçi olmamasından yakındılar.
Üzerlerinde bulunan eşyaları koyacak emanetçi bulamayan adaylar, kendilerince çözüm yolu ürettiler.
Vesikalık fotoğrafın dahi alınmadığı KPSS Ortaöğretim sınavında; saatten monta anahtarlıktan bozuk paraya, tokaya kadar birçok eşya okul bahçesinde öğrenciler tarafından farklı noktalara konuldu.
Bilgisayarın karşısına geçtiğimde aklımdan bunlar geçmiyordu. Başka bir sorundan bahsetmek niyetindeydim.
Malum Yozgat’ta birçok hususta alt yapı sorunu yaşanmaktadır. Bunlardan birisi de şehir içindeki oto par sorunuydu. Fakat şehir içinde trafik sorunun bu kadar sıkıntı vereceği bir kimsenin aklının ucundan dahi geçmemiş olacak ki, Pazar günü şehir içindeki okullara ulaşım da adeta bir felaket yaşandı.
Normalde 15 dakikalık ulaşım noktasına vatandaş 1 saatte ancak gidebildi. Özellikle Şehir merkezi ile Üniversite kampüsü arasındaki mesafede çok sayıda trafik kazası meydana geldi. Maddi hasarlı kazaların içinde insanların tek tesellisi can kaybının yaşanmamış olmasıdır.
Bu konuda şöyle bir savunma geliştirilebilir; Her zaman aynı yoğunluk yaşanacak değil ya, ayda ya da yılda böyle durumlar birkaç kez olur.
Ancak şunu unutmamak gerekir, hayatta alınan bütün tedbirlerin sebebi her gün bir takım yoğunluklar yaşanması için değildir elbette.
Yılda bir kez dahi bir yoğunluk yaşanmış olsa, bu yoğunluk sırasında mal kaybı şöyle dursun, bir insanın canı dahi yanmış olsa bunun bedelini ödemek mümkün değildir.
Sonuç olarak şunu söylemeliyim ki; Yozgat’ta trafik dahil, eğitimde, sağlıkta ve diğer alanlarda her gün karşımıza çıkmasa dahi ciddi şekilde alt yapı sorunu yaşanmaktadır.
KPSS sınavı gibi bir takım sıra dışı yoğunlukların olduğu dönemlerde yaşanabilecek alt yapı sıkıntını aşmak için aslında kurumların koordineli şekilde alınacak tedbirler bir takım sorunları daha başlamadan önlemiş olur.
Mesela Pazar günü İl Emniyet Müdürlüğü trafik ekipleri, şehir içinden başlamak kaydıyla Atatürk yolundaki geçiş noktalarında görevli personeli çoğaltmış olsaydı, meydana gelen birçok kaza önlemiş olacaktı.
- Hafta sonu yapılan İl Öğrenci Meclisi seçiminde ciddi yoğunluğun yaşandığı okul ve bu çalışmada görevli İdareciler!
- Şehir içinde daral yollardan dolayı hatalı park yapan sürücüleri uyarmak amacıyla ciddi tedbir alan Kurum!
- Kendi kurumuna bağlı bir derneğin yapmış olduğu faaliyeti yerinde inceleyip, hafta sonu dahi çalışmalarla ilgili bilgi alan Müdür!