""

Yozgat’ın yöresel lezzeti arabaşı mutfaktaki yerini aldı « Yeniufuk Gazetesi

28 Mart 2024 - 14:14

Yozgat’ın yöresel lezzeti arabaşı mutfaktaki yerini aldı

Yozgat’ın yöresel yemeklerinden biri olan şehre özgü tescilli arabaşı yemeği havaların soğumasıyla birlikte evlerin mutfaklarında hazırlanmaya başladı.

Yozgat’ın yöresel lezzeti  arabaşı mutfaktaki yerini aldı
Son Güncelleme :

23 Kasım 2017 - 7:00

Yozgat’ın yöresel yemeklerinden biri olan şehre özgü tescilli arabaşı yemeği havaların soğumasıyla birlikte evlerin mutfaklarında hazırlanmaya başladı.
İlde genelde kış mevsiminde yapılan “Arabaşı Geceleri” geleneği sürdürülüyor.
Kentin yöresel yemeği olan ve Yozgat adına tescillenen arabaşı, dostlar arasında muhabbeti, birlik ve beraberliğin artmasına vesile oluyor.
Eskiden kış mevsiminde özellikle av hayvanlarının etiyle pişirilen arabaşı çorbası günümüzde, tavuk, kaz ve hindi eti ile yapılıp pişirilmiş hamurla birlikte ikram ediliyor. Özellikle uzun kış gecelerinde yapılan ev ziyaretlerinde ikram edilen arabaşı geleneği, büyük şehirlerde de Yozgatlı dernekler tarafından düzenlenen gecelerde davetlilere ikram ediliyor. Büyük şehirlerde ise Yozgatlı dernekler tarafından da arabaşı geceleri düzenlenerek vatandaşlar bir araya geliyor.
Yozgatlılar, arabaşı geleneğinin eskiden olduğu gibi günümüzde de devam ettirildiğini belirterek, “Kışın mutlaka her evin mutfağında arabaşı pişirilir, eş dost davet edilerek ikram edilir. En iyi arabaşı kaz etiyle pişirilir. Kazın eti lezzetli olduğu için kaz etiyle yapılan çorba daha lezzetli olur.
Arabaşı bu tür birlikteliklere vesile olduğu için insanlar arası kaynaşmaya da katkı sağlamış oluyor.”ifadelerini kullandı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.