""

Yozgat’ta 88 hayvan üreticisi yüzde 30 hibe desteğinden faydalandı « Yeniufuk Gazetesi

23 Nisan 2024 - 15:35

Yozgat’ta 88 hayvan üreticisi yüzde 30 hibe desteğinden faydalandı

Yozgat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü hayvancılığın gelişmesine yönelik başlatılan mera hayvancılığı projesi kapsamında il genelinde 88 üreticiye yüzde 30 hibe destekli damızlık düve desteği sağladı.

Yozgat’ta 88 hayvan üreticisi yüzde  30 hibe desteğinden faydalandı
Son Güncelleme :

23 Kasım 2017 - 7:00

Yozgat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü hayvancılığın gelişmesine yönelik başlatılan mera hayvancılığı projesi kapsamında il genelinde 88 üreticiye yüzde 30 hibe destekli damızlık düve desteği sağladı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca düve alım desteği belirlenmiş yetiştirici bölge olarak belirlenen iller arasında yer alan Yozgat düve yetiştirici merkezi olacak.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, düve yetiştirici bölgesi olarak belirlenen ve Yozgat’ın da içinde bulunduğu Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Çorum, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırşehir, Malatya, Muş, Ordu, Rize, Samsun, Sivas, Şırnak, Tokat, Trabzon, Tunceli, Van, illerinde ve mera, iklim yapısı, itibariyle meraların daha etkin ve verimli kullanılması, otlatma kapasitelerinin arttırılması ve ıslah edilmesi amaçlanıyor.
Yozgat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ziyaattin Özdemir,Yozgat’ın coğrafi konumu bakımından tarım ve hayvancılığa elverişli iller sıralamasında ilk sıralarda yer aldığını söyledi. Bakanlığın bu konuda ciddi çalışmaları olduğunu vurgulayan Özdemir, “Proje kapsamında gerekli altyapılarını tamamlamış, başvuruları uygun görülmüş hayvancılık işletme sahiplerinin en az 20 en fazla 200 baş arası olmak üzere damızlık gebe düve veya 8-12 aylık yaşa sahip damızlık boş dişi sığır alımlarına yüzde 30 hibe ödemesi yapılacaktır.
2017 yılı için ilimiz genelinde yüze 30 hibe almaya hak kazanmış 88 adet yetiştiricimiz ile hibe sözleşmeleri imzalanmaya başlanmıştır.”dedi.
Damızlık düve hibe desteği alamaya hak kazananların belirlenen kooperatif ve birliklerden alabileceklerini kaydetti.
Özdemir, “ Hibe almaya hak kazanan yetiştiriciler damızlık sığırları TİGEM, Tarım Kredi Kooperatifi iştirakçileri, Düve Yetiştirici Merkezleri, Hastalıktan ari işletmeler ve Damızlık yetiştirici/üretici örgütleri merkez birliklerinden temin edebileceklerdir.
Bakanlığımızca uygulanan hastalıktan ari işletmelerin desteklenmesi projesi, hayvan sağlığının korunması yanında, kaliteli ve sağlıklı süt üretilmesi ile ülkemiz süt sektörünün Avrupa Birliğine süt ve süt mamulleri ihracatı yapabilmesi için temel teşkil etmektedir.
Bakanlığımız tarafından Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Konya Ovası ve Doğu Karadeniz Projesi kapsamındaki illerde damızlık erkek materyal alımı ve damızlık düve alımı ile ilgili uygulanan hibe projelerinde damızlık boğaların ve damızlık düvelerin sadece TİGEM veya Hastalıktan ari işletmelerden teminine izin verilmektedir. Ayrıca “Hastalıktan Ari İşletme Sertifikası” na sahip, süt sağım ünitesi bulunan işletmelerde 6 aylık yaştan büyük erkek sığırlar hariç tüm sığır cinsi hayvanlara 400,00 TL destekleme ödemesi yapılmaktadır.”diye konuştu.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz Ziyaattin Özdemir, şöyle devam etti: “Yüzde 30 hibe düve alım desteği kapsamında alımı yapılacak damızlık hayvanların Brucella ve Tüberküloz Hastalıkları yönünden ari olan bu işletmelerden temin edilecekleri için hastalıklardan ari durumlarının devam ettirilmesinin büyük önem arz ettiği, bu nedenle de işletmesine bu proje kapsamında damızlık gebe düve veya 8-12 aylık dişi boş sığır alan işletmelerin hastalıktan ari işletme sertifikası almaları almak üzere İl ve İlçe Müdürlüklerine başvuru yapmaları gerekir.”

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.