""

Yozgat’ta hububat ekimi devam ediyor « Yeniufuk Gazetesi

25 Nisan 2024 - 07:24

Yozgat’ta hububat ekimi devam ediyor

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden olan Yozgat’ta çiftçiler hububat ekim çalışmalarını sürdürüyor.

Yozgat’ta hububat ekimi devam ediyor
Son Güncelleme :

13 Ekim 2021 - 16:32

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden olan Yozgat’ta çiftçiler hububat ekim çalışmalarını sürdürüyor.
Kuraklık sebebiyle zor bir yıl geçiren Yozgatlı çiftçilerin bir kısmı hububat ekimine başlarken, bir kısmı da tarlalarını ekime hazırlıyor.

Mazot, gübre ve tohum gibi girdi maliyetlerinin yüksek olmasından yakınan çiftçiler, ürünlerinin düşük fiyata satılmasından maliyetini kurtaramadıklarını belirtiyor.

 

Yerköy İlçesine bağlı Orhan Köyü Çiftçilerinden Nihat İnan, mazot, gübre ve tohum fiyatlarının yüksek olduğunu belirterek, bu yıl yaşanan kuraklık sebebiyle çoğu çiftçinin tarlasını gübresiz ekmek zorunda kalacağını ifade etti.

İnan, “Tarlamı genelde sertifikalı tohum kullanarak ekimini yapıyorum. Biz çiftçiler olarak girdi maliyetlerinin düşürülmesini istiyoruz. Gübrenin tonu 4 Bin 700 TL ile 6 800 TL civarında mazotun litresi 7 lira 40 kuruş, Hal böyle olunca biz çiftçiler emeğimizin karşılığını alamıyoruz. İki buçuk ton buğday satıp bir ton tohum alıyorsun. Sadece gübreye verdiğim para 25-30 bin lirayı buluyor. Mazot, ilaç ve diğer masrafları da içine katınca zarar bile ediyoruz. Üstelik kendi işçiliğimizi hesaplamıyoruz.”diye konuştu.

Cemil Acer’de benzer ifadeler kullanarak girdi maliyetlerinin yüksek olmasından yakındı. Acer, “Bu yıl kuraklık nedeniyle tohumluğumuzu dahi çıkaramadık. Mayıs ayı başında yanan ekinlerimizi sürmek zorunda kaldık. Hasat edilen tarlalarda da genelde yüzde 70 oranında zarar meydana geldi. bu tarlalarımızı da biçtirme sebebimiz hayvanların yiyeceği samanı belki temin ederiz düşüncesi ile biçtirdik. Gübre yüzde 200 oranında zamlandı. Mazot, ilaç derken maliyetleri kurtaramıyoruz. Bizler kendi işçiliğimizi saymıyoruz. Bugün tatil yörelerinde yatlarda, katlarda keyf yapan teknelere mazottan cüzi vergi alınırken biz çiftçiler 7 küsür liradan mazot alıyoruz. Bu hak mı.? Eğer bu yıl yaşadığımız kuraklığı 2022 yılı hasadında da yaşarsak kimse tarlasını ekmez. Zararına niye tarla eksinler ki. Ayrıca devletimiz tarafından açıklanan kuraklık desteği ödemeleri de hala yapılmadı. Çoğu çiftçi gübre alamıyor şimdi yapılmazsa bu destek kışın mı yapılacak.”diye konuştu.

Necati Özer’de tarlasının ekimine başladığını belirterek gübre’nin pahalı olmasından yakındı. Özer, “Şuan tarlamızın ekimine başladım. Gübre ve mazot fiyatlarının yüksek olması biz çiftçilerin sağlıklı bir şekilde üretim yapmasına engel oluyor. Tarım Bakanlığımız acilen bu gübre ve mazot konusunda indirime yada çitçilere destekte bulunması gerekir. Yaşanan kuraklık sebebiyle yaklaşık 100 dekarın üzerinde tarlamı sürmek zorunda kaldım. Diğer ekili tarlalarda verimde yüzde 70’in üzerinde ürün kaybı yaşadım. Ekim ayındayız ve bölgemizde hububat ekimi başladı. İnşallah bol yağışlı bereketli bir kış sezonu geçiririz.” temennisinde bulundu. Yusuf BAĞCI

 

 

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.