""

Yozgat’ta mera ıslah çalışması başladı « Yeniufuk Gazetesi

20 Nisan 2024 - 15:03

Yozgat’ta mera ıslah çalışması başladı

Yozgat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ziyaattin Özdemir, il genelinde bugüne kadar 8 köyde 52 Bin 232 dekar alanda mera ıslah çalışmalarının yapıldığını ve hale devam ettiğini söyledi.

Yozgat’ta mera ıslah çalışması başladı
Son Güncelleme :

04 Kasım 2017 - 7:00

İl Müdürü Özdemir, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak Mera Islahı ve Amenajmanı projesi uygulama çalışmalarının Yozgat, Sorgun İlçesi Taşpınar Köyü, Sarıkaya İlçesi Koçcağız Köyü, Yerköy İlçesi Aşağıelmahacılı ve Kadışehri İlçesi Yangı köyleri olmak üzere 4 Köyde toplam 15 Bin 451 dekar mera alanında ıslah çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.
Köylerdeki düşük verimli meraların durumunun düzeltilmesinin amaçlandığını vurgulayan Özdemir, “Islah çalışmalarının amacı; köyde bulunan düşük verimli meraların durumunun düzeltilmesi için gübreleme, üstten tohumlama veya suni mera tesisi yapmak; düzensiz yapılan otlatmanın sisteme kavuşturulması için otlatmaya başlama ve bitirme tarihlerine riayeti sağlamak, otlatmayı otlatma kapasitesine uygun olarak yapmak; otlatmayı kolaylaştırıcı tesisler kurmak, meraya olan aşırı baskının kaldırılması için, kaba yem üretimini artırmak üzere tarla tarımı içerisinde yem bitkileri ekim alanını ve birim alana olan verimi yükselterek hayvanların kaba yem açığını gidermek suretiyle hayvan başına olan verim düşüklüğünü gidermek ve bu işlerin nasıl yapılacağı konusunda eğitim yapmak üzere bu çalışmaların planlanmıştır.”dedi.
Özdemir, şöyle devam etti: “ İl Müdürlüğümüz tarafından 2017 yılı güz döneminde Sarıkaya İlçesi Koçcağız Köyünde Bin dekar alanda 15 Bin kilogram, Yerköy İlçesi, Aşağı Elmahacılı Köyünde Bin dekar alanda 15 Bin kilogram olmak üzere toplam 2 bin dekar alanda 30 bin kilogram DAP kimyevi gübreleme çalışması gerçekleştirilmiştir. Gübreleme yapılan mera alanlarında otlatma planlaması yapılarak dinlendirilip ot verimin arttırılarak birim alanda otlatma kapasitesinin yükseltilmesi amaçlanmaktadır.c Ayrıca ıslah çalışması yapılan 4 köyümüzde otlatma planlaması yapılarak meralar dinlendirilmiş ve yem bitkileri üretiminin geliştirilerek kaliteli kaba yem ihtiyacının minimize etmek amacıyla bu köylerimizde 600 kilogram yonca ve 6 bin kilogram Macar Fiğ tohumunu dağıtımı gerçekleştirilmiştir. 2018 yılında uygulamaya başlayacak 3 köyde mera ıslahı projesi hazırlanarak, Bakanlığımıza sunulmuştur. “

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.