""

Yozgat’ta toprak işlemsiz buğday ekimi yapıldı « Yeniufuk Gazetesi

16 Nisan 2024 - 23:40

Yozgat’ta toprak işlemsiz buğday ekimi yapıldı

Yozgat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, toprak işlemsiz ekimin yaygınlaştırılması amacıyla başlatılan proje kapsamında, il genelinde toprak işlemsiz ve azaltılmış toprak işlemeli buğday ekimleri yapılmaya başladı.

Yozgat’ta toprak işlemsiz  buğday ekimi yapıldı
Son Güncelleme :

25 Ekim 2017 - 7:00

Yozgat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, toprak işlemsiz ekimin yaygınlaştırılması amacıyla başlatılan proje kapsamında, il genelinde toprak işlemsiz ve azaltılmış toprak işlemeli buğday ekimleri yapılmaya başladı.
Toprak işlemesiz tarım başta Amerika olmak üzere Avrupa ülkelerinde uygulanırken son yıllarda ülkemizde de yaygınlaşmaya başlayan bir sistem olarak uygulanmakta.
KOP Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi (KOP TEYAP) kapsamında Toprak İşlemesiz ve Azaltılmış Toprak İşlemeli Tarımda buğday ekimleri Sarıkaya ve Şefaatli’de yapıldı
2017 yılında Korumalı(Toprak İşlemesiz ve Azaltılmış Toprak İşlemeli) Tarım uygulaması Yozgat’ta yaygınlaştırılması amacıyla; Konya Ovası Projesi kapsamında 2016 yılı mali destek programıyla Korunası Yaşam-Toprak isimli proje hazırlanarak 2017 yılında uygulamaya koyuldu.
Proje çerçevesinde Sarıkaya Bağlıca köyünde toprak işlemesiz, Şefaatli Akcami köyünde ise azaltılmış toprak işlemeli olarak buğday ekimleri yapıldı. Ekime Çayıralan, Sarıkaya ve Boğazlıyan İlçe Tarım Müdürleri ile teknik personeller ve çiftçiler katıldı. Daha önce doğrudan ekim uygulamasını görmeyen çiftçiler doğrudan ekimi görüp inceleme imkanı buldular.
İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, “İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak bu sistemi yaygınlaştırmak amacıyla eğitim, yayım ve demonstrasyon faaliyetleri yürütmekteyiz. Yapmış olduğumuz çalışmaların neticesinde korumalı tarım yaygınlaşmaktadır.”dedi.
Toprak işlemsiz tarımın batılı ülkelerde uygulandığını kaydeden Özdemir, “Toprak işlemesiz tarım Amerika’da ve Avrupa’da uygulanan, son yıllarda ise Ülkemizde de yaygınlaşmaya başlayan bir sistemdir.
Toprak işlemesiz tarım toprağı herhangi bir toprak işleme aleti ile toprak işleme yapmadan ekip biçmek ve tarımsal faaliyete devam etmektir. Bu olur mu diyorlar bazı çiftçilerimiz. Ama bunun araştırması Amerika, Avrupa ve Ülkemizdeki Araştırma Enstitülerinde yapılmıştır.
Toprak işlemesiz tarım yapıldığında toprağın strüktürü dediğimiz yapısı bozulmamakta ve her şey doğal ortamına bırakılmakta böylece toprakta mikroorganizma faaliyetleri artmakta ve toprağın su tutma kabiliyeti artmaktadır.
Ayrıca toprak yüzeyi anız ve bitki artıkları ile kaplı olduğundan dolayı erozyon en az seviyeye inmektedir.”diye konuştu.
ANIZ YAKILMASI
TOPRAĞI ÖLDÜRÜR VERİMİ DÜŞÜRÜR
Anız yakılmasının toprağı öldürdüğü ve verimi düşürdüğünü vurgulayan Özdemir, “ İlimizde anız yangınları önemli bir sorundur. Anız yakıldığı için toprak yok olmakta ve verimi düşürmektedir.
Ayrıca nadas alanlarının çokluğu da ayrı bir sorundur. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak Yozgat’ta nadas alanlarının azaltılması için toprak işlemesiz olarak buğday ve fiğ münavebesinin her yıl üretime açılması ve hayvancılığa kaliteli kaba yem temini açışından çok önemlidir.
Bu nedenle taban olmayan kıraç arazilerde toprak işlemesiz olarak 1 yıl buğday 1 yıl fiğ ve benzeri tek yıllık yem bitkileri münavebesini çiftçilerimize öneriyoruz.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.