Baştan söyleyeyim satın alma gücünün korunması için yüksek enflasyon ile çarşı pazarın cüzdan boşaltan fiyatları mutlak önlenmeli.
Yaklaşık 10 milyon emekçinin geçim kaynağı olan asgari ücrete 1 Temmuz’dan geçerli olmak üzere yüzde 34 oranında ara zam yapıldı.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun üçlü uzlaşma ile aldığı karar uyarınca, brüt 10 bin 8 lira, net 8 bin 506 lira olan mevcut ücret, refah payı eklenerek yüzde 34 oranında artışla brüt 13 bin 214 liraya, net 11 bin 402 liraya yükseldi.
Patronlara ödenen 400 lira tutarındaki asgari ücret desteği 500 liraya çıkarıldı. Emekçilerin işten atılmamasına yönelik işverenlere verilecek 500 liralık destek İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak. 2022 yılı başından itibaren uygulanan asgari ücretin vergi dışı bırakılması sürecek. Böylelikle asgari ücretlinin yanı sıra diğer çalışanların ücretinin asgari ücret kadar olan tutarından vergi kesintisi yapılmayacak.
Can yakan hayat pahalılığı karşısında emekçinin ücretine bayram öncesi yansıtılan yüzde 34 oranında zam sevindirici.
Ancak, satın alma gücünün korunması için yüksek enflasyon ile çarşı pazarın cüzdan boşaltan fiyatları mutlak önlenmeli. Yoksa bir iki ay sonra yapılan zam da anlamını yitirir.
Türk-İş’in açlık sınırı 10 bin 362 lira. Böyle sürerse yeni ücretin de açlık sınırı altında kalması kuvvetle muhtemel.
Asgari ücretteki artışa koşut, kıdem tazminatı, askerlik ve doğum borçlanması, engelli ve yaşlılık aylığı, Genel Sağlık Sigortası ile işsizlik sigortası primleri başta olmak üzere çalışma yaşamındaki diğer kalemlerde artış olacak.
Sıra milyonlarca memur ve emekliye geldi. Temmuz zammını sabırsızlıkla bekleyen alt gelir grubu, seçim vaatleri doğrultusunda aylık ve maaşlarına yüksek oranlı zam umuyor. Prim ödeme gün sayısına göre kademeli artıştan söz ediliyor.
Bakalım zam oranı ne olacak?
En düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkarılması ve emekli zammına ilişkin yasa teklifi bayram sonrası TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek.
19 Haziran’dan itibaren aylıkları ve zamsız ikramiyelerini almaya başlayan İşçi ve Bağ-Kur emeklisi, düşük aylıkların göreceli yükseltilmesini talep ediyor. Zira canlarını ve mutfağı çok yakıyor hayat pahalılığı.
Nisanda en düşük emekli aylığı 7500 liraya çıkarılırken, yüz binlerce dul ve yetim kapsam dışı bırakılmıştı. Gariban kitle mağduriyetin giderilmesi ve farkların ödenmesini istiyor.