""

Ziraat Fakültesi incelemelerde bulundu « Yeniufuk Gazetesi

20 Nisan 2024 - 10:34

Ziraat Fakültesi incelemelerde bulundu

Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ ve Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuğrul Yakupoğlu tarım topraklarına kazandırmak amacıyla Yeni Çeltek Sorgun Linyit İşletmesi’nde incelemelerde bulundu.

Ziraat Fakültesi incelemelerde bulundu
Son Güncelleme :

07 Temmuz 2017 - 7:00

Tarım topraklarında toprak düzenleyicisi olarak kullanılan Gidya, çoğunlukla planktonlardan oluşan, bitki ve hayvan atıklarını içeren, besin maddelerince zengin tortul bir malzemedir.
Açık işletmecilik yapılan linyit sahalarında gidyanın dekapajı büyük bir sorun durumundadır.
Linyit yataklarında kömür ve toprak arasındaki bir katmanı oluşturan gidya (gyttja), toprak düzenleyicisi olarak kullanılmaktadır.
Bu materyal toprağın fiziksel yapısını ve kimyasal içeriğini iyileştirmede yardımcıdır. Alındığı derinliğe ve ayrışma derecesine bağlı olmakla birlikte, yüksek su tutma kapasitesi, düşük hacim ağırlığı, % 30’lara ulaşabilen toplam organik madde içeriği ile tarım arazilerinin su erozyonuna karşı korunmasında düzenleyici olarak kullanılabilir.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.