Keklik popülasyonunu arttırmak amacıyla 2007 yılında kurulan Yozgat Çalatlı Keklik Üretme İstasyonunda bugüne kadar 70 bin üzerinde üretim yapıldığını söyleyen Doğa Koruma ve Milli Parklar Yozgat Şube Müdürü Cihan Eğilmez,”Burası 2000’li yılların başlarında kurulmuş ve bugüne kadar 70 binin üzerinde üretim yapmış bir tesis. 2017 yılı için 11 bin adet kınalı keklik üretimi yapılacak ama hedefimiz 11 binin üzerinde. İnşallah bunu gerçekleştireceğiz. Üretimimizin tamamı doğaya salınacak. 15-16 bin ne kadar üretebilirsek tesisimizde üreteceğiz. Bunun tamamı da genel müdürlüğümüzün illerimize yaptığı tahsislerle birlikte çevre illerde doğaya salınacak” dedi.
Doğadaki keklik popülasyonunun artırılması noktasında bilinçsiz avlanan avcılardan şikayetçi olan Eğilmez,”Avcılarımız genel itibariyle doğada keklik avlamayı seviyorlar. Keklik popülasyonunda büyük bir azalma oluyor. Amacımız devlet olarak azalmayı engellemek yönünde. Popülasyonun düştüğü sahalarda artırıcı ve normal seviyelere çekme yönünde müdahaleler oluyor” şeklinde konuştu.
Kekliğin süneyle mücadelede de kullanacağını hatırlatan Eğilmez,”Keklik müthiş bir süne düşmanıdır. Zirai alanlarda süneyle mücadelede kullanılmaktadır. Bu sene ilimizde iki farklı sahada süneyle mücadele maksatlı keklik salımı yapılacak. Adetleri belli değil. Genel müdürlüğümüz ilimize tahsis ettiğinde sayıları belli olacak” ifadelerine yer verdi.
Şu ana kadar 10 bin civarında yumurta aldıklarını söyleyen Eğilmez, tesiste 2 bin 500 civarında da kınalı keklik üretimi yapıldığını belirtti.