""

12 Şubat Uluslararası Epilepsi Günü « Yeniufuk Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:10

12 Şubat Uluslararası Epilepsi Günü

Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin, 12 Şubat’ın Uluslararası Epilepsi Günü olarak kutlandığını belirterek epilepsi hakkında bilgilendirme yaptı.

12 Şubat Uluslararası Epilepsi Günü
Son Güncelleme :

12 Şubat 2024 - 16:39

Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin, 12 Şubat’ın Uluslararası Epilepsi Günü olarak kutlandığını belirterek epilepsi hakkında bilgilendirme yaptı.

İl Sağlık Müdürü Dr.Fatih Şahin, yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “ Epilepsi, halk arasında sara hastalığı olarak bilinen, beyindeki nöronlarda ani ve kontrolsüz boşalmalar sonucu oluşan bir hastalıktır. Hastalarda istemsiz kasılmalar, duyusal değişiklikler ve bilinç değişiklikleri meydana gelir. Epilepsi nöbetler halinde olup, nöbet aralarında hasta sağlıklıdır. Dünya genelinde yaklaşık 65 milyon epilepsi hastası bulunmakta olup, Türkiye’de ise bu sayı 750 bin civarındadır. Epilepsinin nedenleri tam olarak belirlenememektedir. Doğum travmaları, kafa travmaları, zor doğum, beyin damarlarında anormallikler, yüksek ateşli hastalıklar, kan şekeri düşüklüğü, alkol çekilmesi, beyin tümörleri ve beyin iltihapları epilepsiye yol açabilen etkenler arasındadır.Epilepsi belirtileri arasında ani korku ve endişe hali, mide bulantısı, sersemlik, görme değişiklikleri, kas hareketlerinde kontrol kaybı ve baş ağrısı yer alır. Bu belirtileri takiben, nöbet geliştiğine işaret eden belirtiler ortaya çıkar, bunlar arasında bilinç kaybı, kontrolsüz kas kasılmaları, ağızdan köpük gelmesi ve düşme gibi belirtiler bulunur. Epilepsi tanısı için EEG, MR, bilgisayarlı tomografi ve PET gibi tetkikler yapılabilir. Epilepsi tedavisi genellikle ilaçlarla yapılır ve ilaçların düzenli kullanımı önem taşır. Epilepsi nöbeti geçiren kişilere yardım etmek için yapılması gerekenler arasında, sakin olmak, hastayı kendine zarar verecek bir pozisyona getirmemek ve su içirmemek yer alır. Epilepsi hastalarının dikkat etmesi gerekenler arasında ise ilaçlarını düzenli almak, bir epilepsi kimlik kartı taşımak, riskli durumlardan kaçınmak ve yorgunluktan uzak durmak bulunur.” Haber Merkezi

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.