""

5 bin yıllık tarih gün yüzüne çıkıyor « Yeniufuk Gazetesi

25 Nisan 2024 - 15:29

5 bin yıllık tarih gün yüzüne çıkıyor

Sorgun’a bağlı Büyüktaşlık Köyü sınırları içerisinde yer alan Uşaklıhöyük’te, 5 bin yıl öncesine ait bulgular, özenle gerçekleştirilen kazı çalışmaları ile gün yüzüne çıkarılıyor. Bu yıl başlayan kazı çalışmaları 30 kişilik ekiple 15 Ekim tarihine kadar devam edecek.

5 bin yıllık tarih gün yüzüne çıkıyor
Son Güncelleme :

21 Eylül 2021 - 17:53

Anadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden biri olan ve tarih boyu birçok medeniyete ev sahipliği yapan Sorgun ilçesine bağlı Büyüktaşlık köyü sınırları içerisinde yer alan Uşaklıhöyük’te, Kültür Varlıkları ve Müzeler Müdürlüğü, İtalyan Pisa Üniversitesi ve Yozgat Bozok Üniversitesinin ortaklaşa yürüttüğü kazı çalışmaları devam ediyor. Bünyesinde Hititler, Romalılar ve Doğu Romalıların izini barındıran Uşaklıhöyük’te, devam eden kazı çalışmalarında kayıp şehir Zippalanda antik kentinin olup olmadığının da araştırılması yapılırken Hititlere ait saray ve tapınak yapılarının bir kısmının da ortaya çıkartıldığı gözlendi.
Yozgat Müze Müdürlüğü’nde görevli Arkeolog Necip Bezene, yaptığı açıklamada; Uşaklıhöyük’te kazı çalışmalarının 2013 yılı itibariyle devam ettiğini söyledi.
Bezene, “Burası Sorgun ilçesi Büyüktaşlık köyüne bağlı Uşaklıhöyük olarak isimlendirilen bir höyüktür. 2008 ile 2013 yılları arasında yüzey araştırması yapılmış ve yüzey araştırmaları sonucunda buranın kazı yapılmaya elverişli olduğu kanaatine varılıp 2013 yılından itibaren kazı çalışmaları devam etmektedir. Burada yapılan çalışmalardaki amaç burasının kayıp şehir Zippalanda antik kentinin olup olmadığının araştırılması yönündedir. Şu anki yapılan çalışmalarda Hititlere ait saray ve tapınak yapılarının bir kısmının ortaya çıkartıldığı gözlenmektedir. Yapılan çalışmalarda birçok seramik parçası, metal objeler ve özellikle belge niteliği taşıyan kil tabletler bulunmuştur. Yapılan çalışmalarda höyüğün 5 bin yıllık tarihi olduğunu tespit ettik. Burada yaşam sürdüren Hititler, Romalılar ve Doğu Romalıları öne çıkarabiliriz. Şu an 30 kişi ile kazı çalışmaları 15 Ekime kadar devam edecektir.” diye konuştu.
Ferhat ÖZER

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.