""

80 Yaşında hayata tutundu « Yeniufuk Gazetesi

19 Nisan 2024 - 00:59

80 Yaşında hayata tutundu

Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi bölgenin güçlü ve hizmet kalitesi yüksek hastanesi olma yolunda önemli çalışmalara imza atıyor.

80 Yaşında hayata tutundu
Son Güncelleme :

09 Mart 2017 - 7:00

Son model teknolojik tıbbı cihazlarla donatılan, modern tıbbın bütün imkânları kullanılarak bölge halkına nitelikli ve kaliteli sağlık hizmeti sunmayı amaçlayan Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı tarafından gerçekleştirilen başarılı cerrahi müdahalelere bir yenisi daha eklendi.
“Kalp Ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı’ndan Başarılarına Bir Yenisini Daha Ekledi”
Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde günümüzün en önemli halk sağlığı sorunlarından biri olan karındaki ana atardamardaki balonlaşma (Aort anevrizması) sorunu ile hastaneye başvuran 80 yaşındaki hasta sınırlı uyuşturma yöntemiyle karnı açılmadan başarılı cerrahi müdahale ile sağlığına kavuştu.
Hastanenin Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ferit Çiçekcioğlu ,öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Ertan Demirdaş ve Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Atılgan önderliğindeki ekip tarafından uygulanan kapalı ameliyat yöntemi ile hastalar kısa süre içinde ayağa kalkıyor.
Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ferit Çiçekcioğlu yaptığı açıklamada: “80 yaşındaki erkek hastamız yedi yıldır karın ana atardamarında genişleme tanısı ile birçok merkezce takip edilmiş. Hastamızın yaşının ileri olması ve ameliyatının yüksek riskli olması sebebiyle ameliyat edilmemiş. Son dönemde artan karın ağrısı yakınmaları ile merkezimize müracaat eden hastada yaptığımız karın bilgisayarlı tomografik anjiyografi neticesinde karın ana atardamarı çapının neredeyse üç katına çıkarak 5.5 cm’ye ulaştığını tespit ettik. Hastanın balonlaşan karın atardamarına uygun olarak hazırlanan greft (yapay damar) ile sınırlı uyuşturma altında hastamızın karnını açmadan kasıktaki atardamardan girerek başarılı bir operasyon ile bölgemizde bir ilki gerçekleştirerek hastamızı çok kısa bir süre zarfında sağlığına kavuşturmayı başardık.” dedi.
“Kronik Rahatsızlığı Olanlar Dikkat”
Anevrizmanın damarın normal çapının yarısından daha fazla genişlemesi ya da balonlaşması olarak belirten Prof. Dr. Çiçekçioğlu, kronik hipertansiyon, şeker hastalığı, romatizma ve behçet rahatsızlığı bulunan altmış yaş üzeri hastalarda riskin daha fazla olduğunu söyledi. Bu hastalık sinsi bir şekilde gelişir ve aniden patlamak suretiyle ani ölümlere neden olabilir. Bu nedenle altmış yaş üzeri özellikle erkeklerin batın ultrason en az bir kez taramadan geçmesini tavsiye ediyoruz.
Kapalı ameliyat (EVAR) ile tedavi açık ameliyata göre hasta açısından çok daha konforlu olduğunu belirten Prof. Dr. Çiçekçioğlu, bu ameliyat tekniği ile hastaların narkoz ve açık ameliyatın getirdiği risklerden korunduğunu söyledi.
Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Vekili Prof. Dr. Hilmi Ataseven ise bölgemizde bu tür hastaların son teknolojik gelişmeleri takip eden ve anında uygulayan hastanemizde başarılı bir şekilde ameliyat olabileceklerinin altını çizerek bu tür başarılı cerrahi müdahaleler ile hasta sevkinin önüne geçmek istediklerini sözlerine ekledi.
Cerrahi Bilimler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ferit Çiçekçioğlu “Hastanemizde modern tıbbın tüm imkânlarını hastalarımızın hizmetine sunulmasında katkı sağlayan ve desteğini hiçbir zaman esirgemeyen Rektörümüz Prof. Dr. Salih Karacabey’e teşekkür ediyorum.” dedi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.