""

‘Kırkikindi Yağışları’ İç Anadolu’da bereket demektir « Yeniufuk Gazetesi

24 Kasım 2024 - 16:59

‘Kırkikindi Yağışları’ İç Anadolu’da bereket demektir

‘Kırkikindi Yağışları’ İç Anadolu’da bereket demektir
Son Güncelleme :

24 Temmuz 2023 - 17:00

Kırkikindi lafı nedir diye şehirli bir insana sorsanız çoğu “O da nedir?” der. Ama hayatını hasat edeceği arpadan, pancardan, nohuttan gelecek paralarla idame ettiren ve kırsalda yaşayan adama sorsan bereket, verim artışı diye tarif eden iklimler insanların hayatını çok etkiler. Ilıman yağışlı iklimler herkesin beklentisidir ama olanla yaşamak hele de İç Anadolu’da tarımsal verim ise çoğu kez tesadüflerle oluşur. O tesadüflerin biri de Kırkikindi’dir.

İç Anadolu’nun iklim özelliklerine baktığımız zaman yazları çok kurak ve serin; kışları çok soğuk ve az yağışlıdır. Bu genellemenin dışında işte o ılıman bahar yağışları; Nisan ortalarından başlayıp Haziran’a dek giden süreçte özellikle tahıl bitkisinin büyüme ve döl tutması dönenimde yağışa en çok ihtiyaç duyduğu dönemdir.

Kırkikindi şöyle gelişir; gündüzleri öğleye kadar normalüstü bir sıcak ve akşama doğru ikindi vakti yağış birden başlar ve gece de devam eder, gün doğumu ile yine aynı iklim şartları 15 Nisan – 30 Mayıs arası sürer. Halk buna “Kırkikindi” der. Böylesi yılda 1’e 7 – 8 alınan tarlalardan; 1’e 15 – 20 – 25 tarımsal ürünler elde edilir. Borçlar ödenir, evlenecek gençler evlendirilir. Yeni umutlar, yeni başlangıçlar için insanlar bilenir “Kırkikindi” bir insan ömründe 4 – 5 kez ancak olur. Oysa 2008 yılı Ekim dönemine baktığımızda bir hüzün, kasvet, büyük sıkıntı vardı. Çünkü o köylü gelir kaybı nedeniyle iç Anadolu’da ekilen buğdayın %80 – 90 taban gübresiz ekilmişti. Köylünün en çok kullandığı mazot, gübre, ilaçtan %18 KDV, ÖTV ve Gelir Vergisini düşürmeyen hükümet kendilerini destekleyen büyük sarrafların Pırlanta’ da ki KDV’sini düşürmekteydi.

Velhasıl kelam Anadolu köylüsü umuda yürümüş Yaradan’a sığınmış. Umuda yürüyen temiz, garip insanların bu samimi niyetleri Kırkikindi olarak Anadolu toprağına dönmüştür. Mülkün sahibi vazifesinin yapmıştır. 2008’in Nisan ayından itibaren Mayıs ortalarına kadar İç Anadolu’da yaşanan bu iklim kırsalda yaşayan tüm Anadolu insanını mest etmiştir. Bu yıl da iyi bir hasat yaşanacağı umuduyla…

Notlar:

  • Süne yine iç Anadolu’da Buğday hasadına çok zarar vermekte. Tarım il – ilçe teşkilatları köylüyle uyum içinde çalışmıyorlar. Köylü devlet yapsın diyor, devlet memuru da bana verilen görevi yaparım diye işi savsaklıyor. Oysa imece usulüyle topyekûn bir çalışma ile süneyle baş edilir. Yoksa biri çalışır diğeri çalışmazsa süne yine hayatını idame ettirmekte. İç Anadolu’da baharın da uzun olması mücadeleyi olumsuz etkilemektedir.
  • IMF ile varılan mutabakat sonucu T.M.O alımları azalttı. Bu açığı zahireci esnafı doldurmaya çalıştı. Özellikle bankaların buğday fiyatlarının %70 ine kadar kredi vermesi sonucu fiyatları ucuz bulan zahireci esnafı 500 TL/ton buğdayı doldurdu ama buğdayların, özellikle kırmızı ekmeklik buğdayların dönme oranı fazla, süne çok yüksek ve bu tip buğdaylar satılmıyor. Çok kazanma hırsıyla stok ettikleri buğdaylardan büyük zarar ettiler. Hepsine geçmiş olsun. Zahireciler köylünün eli ayağıdır. İnşallah bu sene kar ederler de kaybettikleri paraları geri alırlar.
  • Yozgat’ımızda süneli dönmüş buğdayların satılması sorununu çözecek yeni bir tesisin açılmış olması memleket için kazanımdır. Bu tesisi kuran girişimcileri de kutluyorum iyi bir iş yaptınız. (Makalelerle Yozgat – Hasan Aslan Nurdoğdu)

________________________________________

Güncel Not: İşim gereği yağmuru takip ederim. Son 50 yılda bu yıl olduğu kadar yağış görmedim. Bu yıl Anadolu yağmura doydu. Mart’tan Haziran sonuna kadar aldığı yağışlar tahıl, bakliyat üretimini olumlu etkileyecektir. Şükür yaradan mülkünü boş bırakmadı. Yağan yağmurlar bereket getirmiştir.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.