Türklerin Anadolu’yu yurt yapmasından önce bu coğrafyada çok daha eskilerde bir Arap milleti vardır, Ermeniler vardır, Süryaniler vardır, Latinler, İbraniler vardır ve bunlar hem Ortadoğu’da hem de Akdeniz’de dünden bu güne elle tutulur gözle görülür eserler bırakmıştır.
Ne Kürtlerin ne de Türklerin Anadolu’ya kültür açısından hiç bir katkısı olmamıştır. Çünkü hayvan arkasında gezen, göçebe yaşayan toplumlar kültür üretemezler.
Kürt realitesine emek vermiş Kemal Burkay’ın şu tespiti önemlidir.
“Bugünkü çağdaş ulusların hiç biri saf bir aşiretin, saf bir soyun ürünü değildir. Tarih boyunca aşiretler, soylar farklı halklarla karışmış kaynaşmış belli yurt üzerinde çağdaş uluslar doğmuştur. Bu durum Kürtler için de böyledir. 8 bin yıllık Anadolu tarihine baktığımızda da göçler, istilalar, dinler ve diller tarihi olduğunu görürüz. Anadolu bir harman yeridir.”
4 parçaya ayrılmış Kürt coğrafyasının yaklaşık 500 bin km kare olduğu iddia edilmektedir. Bu coğrafya, Fırat’ın doğusundan Zap Nehri’ne, Murat Nehri’nin güneyinden Süleymaniye’ye ve Suriye’ye kadar olan coğrafyadır. Bu coğrafyanın Türkiye içinde kalan kısmında 30 milyon üzerinde Kürt mevcuttur.
Türkiye’de Kürtlerin yoğun yaşadığı iller: Van, Muş, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Siirt, Şırnak ve Hakkâri’dir. Bu illerde %60 ila %90 oranında Kürt yaşamaktadır. Geri kalan illerimizde ise değişik oranlarla %5 ila %30 oranda tüm Türkiye’de Kürt kardeşimizle birlikte yaşamaktayız.
Osmanlı döneminde Bitlis bir vilayetti. Siirt’te ona bağlı bir sancaktı. Sason da Siirt’te bağlı bir belde idi. 1870’li yıllarda zayıflayan Osmanlıya karşı Ermeni nüfusu çok yoğun olduğu Sason’da ilk Ermeni isyanı çıktı. Kürtlerle Ermeniler ciddi kayıplar verdi. Özellikle Ermeniler çok zaiyat verdi. O dönemin Osmanlı yöneticileri Sason’un Kürt halkının bir kısmının şimdi Suriye’nin kamışlı ilçesine sürdü. Gene tarihte 1925 Şeyh Said isyanı sonucu T.C den kaçan Kürt isyancılar tren hattının güneyine geçerek o dönem Fransız işgalindeki Suriye’ye yerleştiler. Bugün Suriye’de yaşayan Kürtlerin Ataları hep Doğudan Güney doğudan göçerek Suriye ye yerleşmiş insanlardır. Ve çoğunun kimlikleri bile yoktur. Türkiye sınırına paralel Türkmen Arap ve Ermenilerle birlikte yaşamak da olup kamışlı bölgesi en yoğun yaşadıkları bölge olup Nusaybin ilçesinin karşısıdır. Urfa Suruç ilçesinin karşısında da yoğun bir Kürt nüfus vardır. Suriye’de toplam 1,5 milyon Kürt vardır.(Hasan Aslan Nurdoğdu – Makalelerle Yozgat kitabından)Sürecek.