Tarım ÜFE verileri, Türkiye’de tarım sektörünün önemli göstergelerinden biri olarak kabul ediliyor. Yıllık bazda %54,58’lik artış, tarım ürünlerindeki fiyat istikrarının ne denli etkilendiğini gösteriyor. Özellikle tarım ve avcılık ürünleri ile ilgili hizmetlerde %1,99, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde %0,59, balıkçılık ürünleri ve balıkçılık için destekleyici hizmetlerde ise %2,17’lik artışlar dikkat çekiyor.
Alt gruplara bakıldığında ise, tek yıllık bitkisel ürünlerde %9,72’lik bir artış görülürken, çok yıllık bitkisel ürünlerde %4,23’lük bir azalış kaydedildi. Canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde ise %0,01 oranında bir artış yaşandı.
Verilerde öne çıkan detaylardan biri, yıllık bazda en yüksek artışın %156,24 ile yağlı meyveler grubunda gerçekleşmiş olmasıdır. Aylık bazda ise %22,70’lik bir azalışla yumuşak çekirdekli meyveler ve sert çekirdekli meyveler dikkat çeken bir diğer alt grup oldu.
Tarım ÜFE verileri, tarım ürünlerinin üreticiden çıkış fiyatlarında yaşanan değişimleri ve bu değişimlerin ekonomi üzerindeki etkilerini gözler önüne seriyor./Haber Merkezi