""

ALIŞKANLIKLARIMIZ « Yeniufuk Gazetesi

18 Ekim 2024 - 11:52

ALIŞKANLIKLARIMIZ

ALIŞKANLIKLARIMIZ
Son Güncelleme :

17 Ekim 2024 - 16:54

“İnsanı yöneten alışkanlıklarıdır” denir. Gerçekten, insanın yeni bir şeye alışması yada mevcut alışkanlığını değiştirmesi son derece zordur. Bu zorluğu bilmeseler de bunu en çok yaşayan sigara tiryakileri dir. Onların yani tiryakilerin çoğu kendilerini sigaradan koparmayan şeyin nikotin olduğunu sanırlar. Halbuki sağlıklı bir vücut, içindeki nikotini kırk sekiz saat yani iki günde atar ve nikotin bağımlılığını sonlandırır. İnsanı, sigaraya bağımlı kılan sigara içerken kazanmış olduğu alışkanlıklarıdır.
Dikkat ederseniz çay yada kahvesi gelen tiryaki çayından yada kahvesinden bir yudum aldıktan sonra eli direk sigara paketine gider. Sigarasını yakar. Derin bir nefes çeker. Çektiği derin nefesle birlikte içine giden dumanın keyf ile ağzından burnundan çıkışını izler. Sonra bir yudum daha çayından veya kahvesinden alır.
Sigara tiryakisi işe gitmeden önce evinde kahvaltısını yapar; eşiyle çocukları ile vedalaşır, arabasına biner; arabayı çalıştırır; bu esnada eli pakete gider bir sigara yakar bir nefes çeker; sonra gaza basar; işinin yoluna düşer.
İş yerine geldiği zaman işe başlamadan bir çay söyler sigarasını yakar sonra çalışmaya başlar. Bir misafiri geldiğinde sohbet ederken misafirine çayın kahvenin yanında sigara ikram eder. Yemekten sonra sigara içmek onun olmazsa olmazıdır. Velhasıl; mutlu olduğunda, mutsuz olduğunda, canı sıkıldığında, yada üzüldüğünde sigarasını yakar. Bütün bu alışkanlıklar tiryakileri sigaraya bağımlı kılan şeylerdir. İnsan pat diye sigarayı bıraktığında birden bire büyük bir boşluğun içine düştüğünü sanır.Bir kaç gün kendisi ile mücadele eder; sigaraya yeniden başlar. Bazı tiryakiler sigarayı bırakmayı akılarına getirmekten dahi korkarlar.
Spor yapmak yada yapmamak ta bir alışkanlıktır. Sürekli spor yapanlar, ben istemesem bile vücudum spor yapmak istiyor der. Artık spor onun vazgeçilmez bir alışkanlığı olmuştur.
Okullardaki öğrencilere dikkat ettiğimizde aynı şeyi görürüz. Çalışkan olmak yada tembellik de bir alışkanlıktır. Çalışmaya alışan başarıyı kucaklar. Bunun sonucunda daha çok çalışır. Ev hanımları içinde, temiz yada pasaklı olmak zaman içinde edinmiş oldukları alışkanlıklardır. Bu örnekleri istediğiniz kadar çoğaltabilirsiniz. İnsanın alışkanlıklarının esiri olduğunu ifade etmek için atalarımız “alışmış kudurmuştan beterdir “demişler.
O yüzden kendimiz ara ara çek edip alışkanlıklarınızı gözden geçirmeli faydasız ve zararlı olanlardan yol yakınken kurtulmanın çaresine bakmalıyız. Bunu yaparken de yine atalarımızın başka bir sözünü rehber edinebiliriz “çivi çiviyi söker” diyerek kurtulmak istediğimiz alışkanlığımızın yerine daha güzelini koymalıyız. Böyle yaptığımızda hem işimiz kolay olur; sonucunda bir kötüyü def ederken bir iyiyi kazanmış oluruz.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.