İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen söyleşi programına Rektör Yardımcısı ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Özköse, İlahiyat Fakültesi Öğretim üyelerive öğrenciler katıldı.
Yrd. Doç. Dr. Mehmet Çalışkan tarafından Kur’an-ı Kerim tilavetinin okunmasının ardından başlayan programda Rektör Prof. Dr. Salih Karacabey öğrencilerin soru, talep ve önerilerini cevaplandırdı. Öğrenim hayatına başladığı yıllardan deneyim ve anılarını öğrencilerle paylaşan Rektör Karacabey, öğrencilere nasihatlerde bulundu.
MESULİYETLERİMİZİN FARKINDA OLMAMIZ GEREKİR
Mesuliyetlerin farkında olunması gerektiğini vurgulayan Rektör Karacabey, her eğitim öğretim yılı başında derse girdiğinde öğrencilere şu anekdotu anlattığını belirtti: “Bizim hayatımızın bir hukuki bir de ahlaki boyu var. Derslere saatinde girip saatinde çıkıyorsam hukuken dersi gerçekleştirmiş olurum. Ama girdiğim derste elli dakikada altmış kadar genç beynin vaktini boşa harcayacak lüzumsuz işlerle uğraşmışsam ki bu ahlaki boyutudur ve bu da benim üzerimde büyük bir vebaldir. Çünkü yeryüzünde yaşadığımız sürece insanlığa Allah’ın dinini doğru öğretecek kişilere eğer o ders süresi içerisinde öğrenmeleri ve bilmeleri gerekenleri öğretmezsem bu da benim manevi mesuliyetimdir ve büyük bir ahlaki problemdir. Tersinden baktığımız zaman öğrenci arkadaşlarımız içinde şunu söylüyorum. Bu okulda okuyabilmemiz için devletin üstlendiği masraf var.
Oturduğunuz sıra kullandığınız elektrik, bina, kütüphane, aklınıza ne geliyorsa. Eğer biz bu sıraya oturduğumuz zaman öğrenmemiz gerekeni öğrenmezsek; devletin bize harcadığı paraya nankörlük etmiş oluruz, ailelerimize nankörlük etmiş oluruz ve en önemlisi biz bu sırayı işgal etmeseydik belki bizim yerimize bu memlekete bu ülkeye bu insanlığa çok daha faydalı olacak biri gelecekti ve biz ona engel olduk.
Dolayısıyla sınıfa girdiğiniz zaman bu bilinçle derslerinizi dinlemeniz ve fakültedeki hayatınızı bu bilinçle değerlendirmeniz gerekiyor. Bugün Allah’ın dinini anlatma noktasında her türlü serbestliğimiz ve hürriyetimiz varken üstelik bu noktada bizlere de destek olunurken eğer bu vazifeyi hakkıyla yerine getirmezsek gerçekten çok büyük vebal altında kalırız diye düşünüyorum.” dedi.
İLAHİYAT
FAKÜLTESİ
ÖĞRENCİLERİ
OLARAK
ÖRNEK OLMALISINIZ
İlahiyat Fakültesi’nde öğrenim görmüş olmanın farklılığı ve farkındalığı olduğunu belirten Rektör Karacabey, İlahiyat Fakültesi öğrencileri olarak ahlakî ve insanî değerler noktasında her öğrencinin örnek olması gerektiğinin altını çizdi. Karacabey, şunları söyledi: “ Sevgili öğrenciler, mezun olacaksınız ve bir okulda öğretmen olacaksınız veAllah’ın dinini anlatacaksınız. Şundan emin olunuz ki sizi dinleyen öğrenciler dini yüzde elli sizin söyleyeceklerinizden öğrenecekler geri kalan yüzde ellisini ise sizin duruşunuzdan, konuşma tarzınızdan, hayata bakışınızdan öğrenecekler. Sokağa çıktığımızda yürüyüşünüz dahi sizin öğrencileriniz için bir model olacaktır. Çünkü bizim her davranışımız aklımızın ve imanımızın kontrolünde olmalıdır ki rol model olacağımız kişilerle doğru temas edelim. Dolayısıyla bizim konuşmalarımız kadar davranışlarımıza da dikkat etmek zorunda olduğumuzu bilmemiz gerekiyor.”
SİZLER İÇİN EN
İYİSİNİ YAPMA
ÇABASINDAYIZ
Üniversitede öğrenim gören öğrencilerin en iyi şekilde yetişmesi için gerekli gayreti gösterdiklerini anlatan Karacabey, Bozok Üniversitesi’nden mezun olduğunuzda girdiğiniz her sınavda Bozok Üniversitesi öğrencilerinin başarılı olması yönünde beklentileri ve temennisi olduğunu ifade etti. Öğrenci olmanın sadece gezip eğlenmekten ibaret olmadığını vurgulayan Rektör Karacabey, öğrencilerin gelecek yıllarda keşke dememek için içinde bulundukları zaman dilimini layıkıyla değerlendirmesini tavsiye etti.