""

Yozgat’ta Göçü Durdurmak İçin 11 Maddelik Çözüm « Yeniufuk Gazetesi

23 Kasım 2024 - 18:59

Yozgat’ta Göçü Durdurmak İçin 11 Maddelik Çözüm

Bu konuda yazdığım ilk yazıda ilimizde yapılabilir olan yatırımları kısa başlıklar halinde sıralamıştım. Bu yazımda ise konuyu daha detaylı olarak anlatacağım.

Yozgat’ta Göçü Durdurmak İçin 11 Maddelik Çözüm
Son Güncelleme :

14 Haziran 2021 - 18:30

Bu konuda yazdığım ilk yazıda ilimizde yapılabilir olan yatırımları kısa başlıklar halinde sıralamıştım. Bu yazımda ise konuyu daha detaylı olarak anlatacağım.

1. İlimiz, Çin çıkışlı ipek yolunun Türkiye içindeki bölümünün İstanbul – Yozgat – Kars güzergâhının tam ortasında kalmaktadır. Bu bizim için büyük bir avantajdır. Dünya üretimi Atlantik’ten Pasifik’e kaymaktadır. Çin, Hindistan ve Pasifik ülkeleri üretimde öne çıkmakta, ABD ve AB ise geride kalmaktadır. Özellikle kuzeyimizde bulunan Çankırı, Çorum, Amasya ve Tokat’ın, güneyde ise Kayseri, Niğde, Nevşehir, Kırşehir illerinin zamanla da artacak olan üretimlerinin ithalat, ihracat merkezi lojistik olarak Yozgat olacaktır. Çin’den gelen malların ithal kapısı, İç Anadolu’dan Çin’e gidecek malların da ihraç kapısı olacaktır. Devletimiz Yozgat’ı lojistik merkez ilan eder ve gerekli alt yapıları, planlamasını yaparsa ilimiz bir serbest bölge gibi büyük depolara ve nakliyeye ihtiyaç duyacaktır.

2. Anfo üretim izni İçişleri Bakanlığının tekelinde olan bir iştir. Anfo 34,5 an gübresini un haline getirip mazotla karıştırarak yapılan bir işlemdir. Dinamit lokumu, dinamit kapsülü üretimi MKE’nin yani devletin tekelindedir. Kapsül, dinamit lokumu patlamayı gerçekleştirir ama esas parçalama ve yumuşatmayı anfo denilen bu madde yapar. 34,5 AN’yi Gürcistan’dan, Rusya’dan temin edip un haline getirip mazotla macun yaparak kaliteli bir ambalajla kullanıma hazır hale getirebiliriz. Özellikle madenciler, taş ocakları, yol açanlar için önemli bir maddedir. Kurulmasını önerdiğim Yozgat Yatırım AŞ. bu işin iznini aldığı taktirde ilimize büyük piyango vurmuş olacaktır. 1 TL ye mal olanı 5 TL ye satmak diye tarif edebiliriz.

3. Terör örgütlerinin 33 AN gübresini dinamitle birlikte patlayıcı olarak kullanması sonucu bu gübrenin ithali yasaklandı. Özellikle tahıl, pancar, mısır üretiminde kullanılan ve üretimi arttıran bu gübrenin ithal iznini, yalnızca tarımda kullanacağımız garantisini vererek alabiliriz. Kuracağımız Yozgat Yatırım AŞ, ithal iznini aldığı taktirde Rusya’dan ithal edeceğimiz gübreyi ilimizde fiktif depolarda stoklayarak çevremizdeki 8-10 vilayete çok rahat pazarlarız. Ayrıca tahıl, pancar üretimimiz de artar.

4. Yozgat bir kış memleketidir. Yılda 150-200 bin ton ithal kömür tüketir. Samsun ve İskenderun’daki firmalarca ithal edilen bu işi ilimizde yapabiliriz. İlimizde 50 tane kömür satıcısı vardır. İhtiyacımız geniş depolama sahalarıdır. Bazı basit makinelerle ayrıştırıp tozlarını da çimento ve tuğla fabrikalarına satarak ithalatçının ettiği bu büyük karı ilimizde tutabiliriz.

5. İlimizde 750.000 hk.lık tarım arazisi mevcuttur. 20 kg tabana, 20 kg üste kimyevi gübre atıldığından binlerce ton kimyevi gübre ihtiyacı vardır. Azotu, fosforu, potası ve diğer izelentleri, çinkoyu, demiri katarak ilimiz topraklarının özelliklerine göre gerekli gübreyi üretebiliriz ve çevremizdeki illere de satabiliriz. Yılda 500.000 ton kompoze, bir o kadar da azotlu gübre satarak gelir elde ederiz. Organamineral ve sıvı gübreler, hünikfülvik bazlı organik sıvı gübreler üretiriz. Bu iş bizi asitlerden de gübre üretme pozisyonuna getirir. 35 yıl bu işe emek vermiş bir insan olarak iki yerde bu işi yapmaktayım. İşin hamallığını biliyorum.

6. İlimizde yaklaşık 1 milyon ton buğday üretilir. Ama yeterli yağışın olmaması sonucu buğdaylarımızın büyük kısmı yemlik konumundadır. Bu yüzden de ilimizde 40’a yakın un fabrikası kapalıdır. Buradan Sorgun ve Çekerek’ te Sortex, yemlik buğdayları temizleyip ekmek olabilir un üreten Bozdemirler un fabrikalarının incelenmesini öneriyorum. Yemlik 75 hektolitre buğdayı ekmeklik 81,82 çıkaran makineler gereklidir. Alman Böhler firması bu işin uzmanıdır. 10 hatlı buğday temizleme hattı ilimizin tüm buğdaylarını temizler ve bolca yem çıkar. Bozdemir unun Sorgun tesislerini görmek şarttır. Organize Sanayi bölgesi Yozgat’la Sorgun arasındadır.  En az 350-400 köyün ürettikleri buğdayı almak için büyük silo yatırımları gereklidir.  Bu tesis sayesinde buğday ithali de azalır. Bu buğday Karadeniz’de 5 vilayete yetmez. En önemlisi ilimizin un fabrikaları çalışır, dışarıdan un almayız.

7. Pancar küspesinden kuru pelet yem yapmak.  İlimizde 2 şeker fabrikası vardır. Ayrıca 90 km uzarlıkta Çorum, 150 km uzaklıkta Kırşehir şeker fabrikaları mevcuttur. Bu dört yerden sezonda temin edilecek pancar küspeleri 10 kg. dan 1 kg. ya düşürerek daha saklanmasını, taşımasını amandoskahl marka alman malı küspe makineleriyle 10 hat olarak ciddi iş yaparız. Bu makinelerde yonca, mısır ve fig yeşil mercimek samanlarını da pelet haline getirebiliriz. İlimizde hayvancılığı geliştirmenin yanı sıra yurt içi satış ve ihraç etmek de mümkündür.

8. Büyükbaş hayvan ve kaz yetiştiriciliği yapmak. Buğday, pancardan çıkan atık yemlerle büyükbaş ve Fakıbeyli göleti sayesinde büyük miktarda kaz yetiştirebiliriz. Ucuz yem, ucuz etin temelidir. Ayrıca işsiz gençlerimize iş yaratırız.

9. Yozgat’ı bakliyatın baş şehri yapabiliriz. İlimiz iklim özellikleri ile bakliyat yetiştirmeye çok uygundur.  Yeşil mercimeğin orijini ilimizdir. Nohut, a. fig ve macar figini ilimizde daha fazla üreterek hem ülke ihtiyacını karşılar hem de ihracat yapabiliriz. 1. nohut hattı, 2. Yeşil mercimek hattı, 3.Fasulye hattı, 4.Fig hattı kurarak hem üretimi arttırır hem de ilimizi Türkiye’nin erzak deposu yaparız. Ayrıca bu ürünlerin tohumlarını çoğaltarak ülke ekonomisine katkı yapar, bol ve ucuz yem elde ederiz.

10. İlimizde kükürt tesisleri kurmak. Kırıkkale orta Anadolu rafinerisi ilimize 150 km mesafededir. Kükürt, petrol atığı ve hem sanayide hem de tarımda yoğun olarak kullanılan çok önemli bir maddedir. Kükürtü kille, leonardidle, fosfatla karıştırarak çok değerli gübreler yapılabilir. Özellikle ASG 21 amonyum sülfat gübresinin ana hammaddesi kükürttür. Stok alanları kapalı depolar ve öğütme, karıştırıcılarla yapılan bir üretim şeması vardır. Karlı bir iş koludur.

11. Yozgat Yatırım AŞ bünyesinde Yozgat İnşaat AŞ kurulmalıdır. Bu şirket göletler, barajlar yapmalı, su kanalları inşa etmeli, var olan Çekerek, Delice ırmaklarını rehabilite etmelidir. Ayrıca ilimizde hangi maden var, otantik taşlarımızı nasıl değerlendiririz amaçlı çalışmalar yapmalı, kepçe, dozer, paletli iş makineleri, kamyonlar ithal etmelidir.

11 maddede açıkladığım bu yatırımların gerçekleşmesi için paramız (6,3 milyar mevduat) vardır. Devlet desteğini alarak, üretimle alakası olan tüm esnafların katılımını sağlayarak (kömürcüler, taş ocağı sahipleri, hazır beton imalatçıları, çuval üreticileri, keresteciler, kamyoncular, iş makineleri olanlar, soğuk demirciler, torna tesviye atölyesi olanlar, tuğla biriket imalatçıları) ve işi bilen Yozgatlı tasarruf sahipleri ve iş adamları önderliğinde Yozgat’tan göçü durdurabiliriz. Bu yatırımların sonucu olarak en az 20 milyon tonluk bir taşıma olayı ortaya çıkacak ve Yozgatlı, Sarıkayalı, Boğazlıyanlı, Sorgunlu nakliyeci ve kamyoncularımızın da yüzü gülecektir.

Üretmek, göçmemek ve zengin olmak dileğiyle…

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
ATA ACAR 26 Haziran 2021 / 19:39 Cevapla

ÇOK BİLİMSEL VE UYGULANABİLİR BİR PROJE.
BU PROJEYİ YAŞAMA GEÇİRMEK YOZGATLILARIN ÇABASI VE GAYRETİNE BAĞLIDIR.
ASLAN BEYE ÇOK ÇOOOOK TEŞEKKÜR EDRİM.İLİMİZE YAPILABİLECEK EN EN BÜYÜK HİZMETİ İÇİN.