""

DOLARIN HİKAYESİ « Yeniufuk Gazetesi

20 Nisan 2024 - 06:45

DOLARIN HİKAYESİ

Kâğıt para 7. yüzyılda Çin’de ortaya çıkmıştır. Sömürgeciliğin gelişmesiyle Avrupa, Amerika’dan çalınan altın ve gümüşlerle Rönesans’ı gerçekleştirmiştir.

DOLARIN HİKAYESİ
Son Güncelleme :

21 Eylül 2021 - 17:57

Kâğıt para 7. yüzyılda Çin’de ortaya çıkmıştır. Sömürgeciliğin gelişmesiyle Avrupa, Amerika’dan çalınan altın ve gümüşlerle Rönesans’ı gerçekleştirmiştir. Kültürel gelişme, metalürji ve kimyada yeni icatları getirdi. Hayat daha da kolaylaştı ve ucuzladı. Denizlere hâkim olan İngiltere, kâğıt para sistemini altın temeline bağladı ve tüm dünyada geçerli parayı İngiliz sterlini olarak kabul ettirdi. Sterlinin arkasında altın vardı, bu da güven veriyordu.
18. yüzyıldan itibaren ABD de bu yolu takip etti. İkinci Dünya Savaşı sonunda zaten teslim olacak Japonya’ya kasıtlı olarak iki atom bombası attı. Bu bombaları Japonya’ya atmasındaki sebep, tüm dünyaya vermek istediği “Bundan sonra dünyanın jandarması benim. Kim benim dediğimi yapmazsa yok ederim.” mesajıydı.
ABD, 1971 yılına kadar sürdürdüğü “altına bağlı dolar sistemi”ni kaldırarak karşılığı olmayan dolar basma politikasını tüm dünyaya dayattı. Günümüzde 100 dolar 800 TL. Oysa 100 dolar 10 sente mal oluyor. 8 TL kâğıt, boya ve baskı masrafıdır.
ABD 1971’den itibaren 10 sente bastığı dolarlarla her yıl 600 milyar dolarlık mal ve hizmeti bedavaya temin ediyor ve şu an dünyaya 25 trilyon dolar borcu var.
Peki, doların arkasındaki güç ne?
ABD 1970’li yıllarda uzaya çıkardığı uydularıyla tüm dünyayı gözetlemekte. ABD silah sanayinde çok gelişmiş. Petrolü ve tüm ticareti Amerikan bankaları üzerinden yaptırarak dünyayı kontrol etmekte. Buna karsı çıkana hemen savaş açıyor. Vietnam, Irak, Libya, Suriye ve Afganistan’ı emperyalist amaçlarla kana buladı. Bugün ABD’ye silahla karşı duracak ülkeler çıktı. Kuzey Kore, Çin, Rusya ve İran, ABD emperyalizmine dur diyebilecek ülkelerdir. En son Afganistan da “YANKEE GO HOME” demiştir. Artık ABD’nin dünya jandarmalığı bitmek üzeredir. İran, Irak, Suriye, Türkiye, Rusya ve Çin, ABD’yi Batı Asya’dan atacaktır ve doların hâkimiyeti bitecektir. Tüm dünyada eşkıyalık bitecektir. Mazlum Asya halkları Amerikan emperyalizmini bitirecektir. Tüm dünya hakkaniyet içerisinde mal ve hizmetlerin takasını sağlayacak para sistemini muhakkak kuracaklardır. Doların saltanatı bitecektir. Tüm dünya rahata kavuşacaktır.
Güneş doğudan doğar ve adaleti, huzuru, üretimi temsil eder.
Yozgat’ta döviz tevdiat hesaplarında dolar hesabı bulunan hemşerilerime önerim, dolardan çıkıp altına dönmeleridir.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.