""

Mobilya sektörünün sorunları ve ilimizde mobilya üretimi « Yeniufuk Gazetesi

20 Nisan 2024 - 08:50

Mobilya sektörünün sorunları ve ilimizde mobilya üretimi

Mobilya sektörünün sorunları ve ilimizde mobilya üretimi
Son Güncelleme :

07 Ekim 2021 - 19:00

Mobilya sektörü dendiği zaman akla metal parçalar, sunta, ahşap, aksesuarlar, sünger ve mobilya kumaşları gelir. En önemlisi de iyi işçilik mobilya sektörünün temelini oluşturur.

Çekyat, koltuk takımlarında esas yaydır, demir aksamlar gereklidir. Yani metalürji üretimi şarttır. Çünkü mobilya sektörünü direk etkileyen temel ürünler metalürji ile üretilir. Mobilyada kullanılan sünger, sunta ve boya aksamının esas ham maddesi, tarımın da temel ürünü olan %46 üre gübresidir. Bu gübre ülkemizde İGSAŞ Gübre tarafından üretilmekteyse de, ülke ihtiyacını karşılayacak düzeyde değildir.

%46 üre gübresi ülkemizde tarımdan çok sunta, sünger, boya sanayide kullanılmaktadır. Ve de dışa bağlı bir sektörüz. Tüm Türkiye’de tüketilen kuru gübrelerin başında da %46 üre gelmektedir. Esas sorun bu gübre üretimi için ciddi yatırımlara ihtiyaç duyulmasıdır. %46 üre gübresinin ana hammaddesi doğalgazdır.

Ülkemiz Rusya’dan ve İran’dan doğalgaz almaktadır. Rusya’dan alınan gaz Samsun’dan, İran’dan alınan gaz ise Ağrı’dan yurda giriş yapar.  Ardından boru hatlarıyla tüm Türkiye’ye evlere, işyerlerine dağıtılmaktadır.

Gaz akışı yaz kış kesilmeden devam eder. Yaz aylarında doğalgaz kullanımı azalsa bile bu 2 ülkeye yaz aylarında gaz kullanmadığımız halde ödeme yapmaktayız. Çünkü doğalgaz stoklama imkanımız yok. Ve bu durumda yılda 2,5 milyar dolar ödüyoruz. Bu para boşa gidiyor. Bu gazdan biri Samsun’da, diğeri Ağrı’da azot tesisi kurup, hem boşa giden gazdan amonyak hem de %46 üre üreterek hem mobilya, boya, sünger, sunta ve tarımın ihtiyacı olan %46 üreyi üretmek şart olmuştur. Mobilya sektörü ciddi şekilde sunta, sünger ve mobilya kumaşı sıkıntısı çekmekte. Bu da tüm ülkede olduğu gibi ilimizde de mobilya üretimini olumsuz etkilemekte. Küçük üreticiler bu olumsuzluklar içerisinde üretimden çekilmiş,  büyük üreticilerin, tekel olmuş firmaların satıcısı olmuşlardır. Hayatı idame ettiren metalürji ve kimyadır. Petro kimyada çok eksiğimiz var.

Kanal İstanbul yerine Anadolu’ya su, milli oto’dan önce milli gübre olmalıdır. Tarım hayatın olmazsa olmazını üretmekse onu ancak metalürji, kimya yatırımlarıyla yapabiliriz. Kimya aynı zamanda mobilya demektir, sunta, mobilya kumaşı, sünger, boya demektir. Doğalgazdan amonyak, ondan da %46 üre üreten kimya tesislerinin biri Samsun’da diğerini Ağrı’da görmek dileğiyle.

Sektörde çalışanlara, mobilyacılara selam olsun.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.