Ukrayna eski SSCB’nin en önemli ülkesidir. Ruslarla aynı soydan, Slav ırkından gelen bir millettir ve Ruslarla aynı kaderi yaşamıştır. 1. ve 2. Dünya savaşlarının fiili gerçekleştiği coğrafyadır.
Gerek Ukrayna, gerekse Rusya ülkemize en yakın buğday üreticisi ülkelerdir.
Ukrayna 604 bin km2 yüzölçümü ve tahıl, yağlık ayçiçeği, soya üretilen tarım arazilerinde yıllık yağış ortalaması metrekareye 600 kg yağmur düşen büyük bir coğrafyada yer alır. 44 milyon nüfusu ve kişi başına 870 dekar ekilebilir büyük parçalı tarım arazisi olan Ukrayna, yılda 30 milyon ton tahıl yetiştirir. Tahıl sonrasında yağlık ayçiçeği, soya üretimi yüksek bir ülkedir. Özellikle bol yaz yağmurları ile ay çekirdeği, soya ve çeltik üretimin orta Avrupa’da önemli bir merkezidir.
Gelelim Rusya’ya. 17 bin 130 km2 yüz ölçümü 144 milyon nüfusu ile dünya buğday üretimibin%25 üretir. 50 milyon ton üretimiyle petrol, doğalgazdan sonra en çok sattığı ürün buğdaydır. Gerek Ukrayna gerekse Rusya’nın karşılaştırmalı rakamlar sonrası ülkemizin durumu şudur.
Ülkemiz 784 bin km2 olmakla birlikte tahıl üretimimiz İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ağırlıklıdır. Ülkemizde 20 milyon buğday yetiştiririz o da yağmur yağışına bağlıdır. 2021 yılında yaşanan kuraklık buğday üretimimizi 10 milyon ton sınırında bırakmıştır.
Ülkemizde tahıl üretimi kuru şartlarda yapılır ve “İki yağmurun açı üçüncü yağmurun tokuyuz” şeklinde tarif edilir. Tahıl ekilen illerimizde yılda metrekareye 350 kg yağış düşer. Bu da buğday üretiminizi olumsuz etkilemektedir.
Buğdaya bağlı tüketim alışkanlığımız bulgur, makarna, ekmek, unlu ürün tüketme alışkanlığımız 3 öğünde ekmek tüketmemiz otomotiv, tekstilden sonra ülkemizin tahıl işleyip satan ABD’den sonra Akdeniz’de un ihracatçısı bir ekonomimizin varlığı buğdaya bağımlılığımızı artırmaktadır. Ukrayna’nın Rusya ile savaşı ülkemizin gıda güvenliğine büyük riskler yükleyecektir.
Savaşlar silahla yapılır ama öncelik gıda depolarını ele geçirerek, tahrip ederek yapılır. Ukrayna – Rusya savaşında tahıl, ayçiçeği, soya, çeltik depoları ne durumda? Ülke olarak en önemli konu budur. İnşallah bu savaş kısa sürede biter.
Ukrayna’dan buğday, mısır, yağlık ayçiçeği, soya, gübre ithal ederiz. Rusya’dan ise petrol, doğalgaz, buğday, gübre, mısır, kereste ithal ederiz 2 ülkede gıda güvenliğimiz için olmazsa olmazdır. Ukrayna’ya sebze, meyve ihraç ederiz. Bu ülkeler kaynaklı turizm de ülkemiz için önemlidir. Rusya’ya sebze, meyve, tekstil ürünleri ihraç ederiz. Yine aynı şekilde Rus turistler de ülkemizde ciddi döviz bırakır. Bu savaş uzarsa ülkemize çok zarar verecektir.
Ukrayna Rusya savaşı şu an buğday piyasasına etki yaptı buğdayın tonu 200 TL artı.
TMO’nun son alım bugday ton fiyatı 517 dolar – 7.406 TL. Yakında ekmek 10 TL olursa şaşırmayın.2022 buğday hasadına tam 100 gün var benden söylemesi.
İki Slav kökenli tek milletin kavgası ABD’nin planıdır. “Kahrolsun ABD” diyerek yazımı bitiriyorum. Katil ABD, Asya ve Avrupa’dan defol git.
Kaleminize yüreğinize sağlık maalesef çok acı bir gerçek artık sözlerimiz de bitti ama gene de umutsuzluğa kapılmayıp geleceğimiz için üretimde gerekenleri acil olarak uygulamalıyız. Saygılar selamlar iyi çalışmalar diliyorum.