Soldaki görselde kesilen dişi ineklerden çıkan buzağılar yer alıyor.
İşin başlangıcı bu.
Damızlık dişi hayvanlar neden kesiliyor?
Bu soru; pahalı yemle besicilik yapan damızlık yetiştiricilerinin, zarar etmesi üzerine damızlık inekleri kestirmesi olarak cevaplanabilir.
Hamile inekler kesilirken buzağılar da telef oluyor. İnek besleyenler mecbur kaldıkları, pahalı yemle besicilik, süt veya damızlık hayvan yetiştirmelerinin mümkün olmadığını gördükleri için hamile hayvanlarını kestiriyorlar.
Sağdaki görselde ise Et ve Süt Kurumu’nun yaptığı %48’lik zam yer alıyor.
Bu görsel, kırmızı et üretme pahalılığının kanıtıdır. Bu kesimler önümüzdeki aylarda süt, peynir ve kırmızı etin daha da pahalı olacağının işaretidir.
Bu sorunun çözümü noktasında acil yapılması gerekenler ise; meşelikleri hayvancılara tahsis etmek, sulu tarıma geçerek yonca, fiğ, arpa, buğday, mısır üretimini artırmak olarak düşünüyorum. Bunlar olmadan ucuz ve bol kırmızı et hayaldir.
Çoluk çocuğun et yemesi arzusuyla bol etli günler diliyor, saygılar sunuyorum.