""

Acil çağrılar tek merkeze düşecek « Yeniufuk Gazetesi

20 Nisan 2024 - 17:29

Acil çağrılar tek merkeze düşecek

Türkiye’de 7 Ağustos 2010 yılında ilki faaliyete geçen ve ilimizde de 23 Eylül 2016 tarihinde hizmet vermeye başlayan 112 Acil Çağrı Merkezi, 110 (İtfaiye) numarasından sonra 9 Mart tarihinden itibaren 112 Acil Sağlık numarası çağrılarını da almaya başladı.

Acil çağrılar tek merkeze düşecek
Son Güncelleme :

10 Mart 2017 - 7:00

112 Acil Çağrı Merkezini ziyaret eden Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç, ülkemizde farklı acil çağrı durumları için (yangın, sağlık, jandarma, güvenlik, asayiş) halihazırda farklı hizmet numaralarının kullanıldığını söyledi. Birden fazla olan acil çağrı numaralarının, Avrupa ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de tek numara (112) altında toplanmasını amaçlayan 112 Acil Çağrı Merkezleri’nin İçişleri Bakanlığı koordinesinde yürütülmekte olduğunu belirten Vali Yurtnaç, “Avrupa ülkelerinde acil çağrı merkezlerine tek bir numara üzerinden ulaşılıyor. Ülkemizde ise 110, 112, 155, 156 ve birçok acil çağrı numarası bulunmakta. Bu çağrı merkezlerinin tek çatı altında toplanması için başlatılan çalışmalar neticesinde 112 Acil Çağrı Merkezleri kuruldu” dedi.
Geçtiğimiz yıl Yozgat’ta da kurulan 112 Acil Çağrı Merkezinde çalışmaların hızlı bir şekilde devam ettiğini ifade eden Vali Yurtnaç, “Burada daha önceden sadece 110 itfaiye çağrı merkezi hizmet vermeye başlamıştı. Bu günden itibaren 112 sağlık hizmetleri de çağrı merkezimizden çağrı almaya başladı. İlerleyen zamanlarda tüm acil çağrı merkezleri bina ve teknik donanımı tamamlanan çağrı merkezimizden hizmet vermeye başlayacak. Projenin Türkiye çapında yaygınlaştırılması, acil yardım numaralarının tek numarada toplanması, sağlık, emniyet, jandarma ve itfaiye gibi farklı kurumların tek çatı altında koordineli çalışarak acil yardım hizmetlerinin hızlı ve etkin biçimde verilmesine yardımcı olacak.
Sistem, emniyet, jandarma, sağlık ve itfaiye gibi birimlerin çağrı merkezi mantığı ile kendilerine bağlı sabit ve hareketli ekiplere, ses ve veri transferini eş zamanlı yapabilmesine olanak sağlayacak” diye konuştu.
Sistemin ASELSAN tarafından geliştirildiğini kaydeden Vali Yurtnaç, “Sistemle 112 hattına gelen çağrılar santral çalışanları aracılığı ile sağlık, itfaiye, emniyet, jandarma gibi uzman kurum operatörlerine dağıtılması, çağrıların bilgisayarlarda çalışan yazılımlar ile karşılanması, görüşmelerin kaydedilmesi, şehirlerin sayısal haritaları üzerinden adres araması yapılması, hareketli birimlerin anlık takip edilmesi sağlanıyor. Ayrıca, çağrı merkezi ile kurum alt birimleri (ambulanslar, mobil ekipler, karakollar) arasında bilgi paylaşımında bulunulabiliyor” ifadelerini kullandı.
Sabit hatlardan gelen aramaların noktasal olarak sayısal harita üzerinde tespit edildiğini belirten Vali Yurtnaç, “GSM operatörleri üzerinden gelen acil yardım çağrılarında olay yeri saptanarak, arama yapılan bölge taralı alan olarak harita üzerinde gösteriliyor.
Tespit edilen olay yeri ve görev yazılımları kullanılarak mobil birimlere sistem üzerinden aktarılıyor. Mobil birimlerin ekranlarına anlık düşen yer bilgisiyle, olaya hızlı tepki verilmesine ve doğru biçimde müdahale edilmesine imkan sağlanıyor” şeklinde konuştu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.