""

Ahlat’ta ‘Yozgat Rüzgarı’ « Yeniufuk Gazetesi

19 Nisan 2024 - 16:27

Ahlat’ta ‘Yozgat Rüzgarı’

Kültür ve Turizm Bakanlığımızın destekleri ile Bitlis Ahlat Belediyesince 1071 Millet Bahçesinde düzenlenen “Kültür Etkileşimi” programında Yozgat Kadın Girişimi Üretim İşletme Kooperatifi olarak Yozgat’ı temsil etti. Yozgat’ın yerel ürünlerinin ve kültürünün tanıtıldığı stant yoğun ilgi oldu.

Ahlat’ta ‘Yozgat Rüzgarı’
Son Güncelleme :

30 Haziran 2022 - 16:38

Kültür ve Turizm Bakanlığımızın destekleri ile Bitlis Ahlat Belediyesince 1071 Millet Bahçesinde düzenlenen “Kültür Etkileşimi” programında Yozgat Kadın Girişimi Üretim İşletme Kooperatifi olarak Yozgat’ı temsil etti. Yozgat’ın yerel ürünlerinin ve kültürünün tanıtıldığı stant yoğun ilgi oldu.
MADIMAĞA BANDILAR, DESTİYİ KIRDILAR
Bitlis Ahlat 1071 Millet Bahçesi’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı destekleri ile Ahlat Belediyesi’nce düzenlenen Türkiye’nin dört bir yanından üniversite, kulüp, dernek, belediye ve kooperatif temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen “Kültür Etkileşimi” programında Yozgat’ın yöresel değerlerini Yozgat Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi tanıttı.
İLK DESTİYİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI DEMİRÖZ KIRDI
Yozgat’ın yöresel ve coğrafi işaretli ürünleri; Cehrilik Lalesi Kolonyası, Parmak Çöreği, Yozgat Kavurgası, Yozgat Un Helvası, çanak peyniri, eriştesi, yağlı ketesi, yufka ekmeği, omacı, madımağı, desti kebabı, Akdağmadeni Salebi, Akdağmadeni Çam Kolonyası, 2 Bin yıllık Antik Roma Hamamı’nın şifalı suyundan üretilen Sarıkaya Basilica Termal Sabunu, Buğdan Bezi dokumaları, dokuma kilimlerinin sergilendiği stantta Yozgat’ın eşsiz lezzetlerinden olan desti kebabı ve madımağı pişirildi.
İlk destimiz geleneğe uygun şekilde kırıldı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Vedat Demiröz desti kırma geleneğinin parçası olan vaat verme geleneğini bozmadı. Yozgat için bir jest sözünü verdi. Yozgat sofrasının kültürel ekipmanlarından olan kirpikli sehen, bakır maşrapa, bakır sini ve çanaklarda Yozgat lezzetleri ziyaretçilere ikram edildi.
YÖRESEL LEZZETLER
DAMAK ÇATLATTI
Programın ikinci gününde de yine Yozgat Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nce hazırlanan Yozgat Desti Kebabı ve pastırmalı madımak yemeği önceki dönemlerde Yozgat Çekerek ilçesinde de görev yapan Ahlat Kaymakamı Fikret Dağ ve Ahlat Belediye Başkanı A.Mümtaz Çoban’ın katılımları ile geleneğe uygun şekilde Ahlat halkı ve stant ziyaretçilerine ikram edildi.
YOZGAT STANDI PROTOKOLÜN VE KATILIMCILARIN
GÖZDESİ OLDU
Ziyaretçiler arasında bulunan Yozgatlıların ve hayatlarının bir dönemlerinde yolu Yozgat’la kesişmiş olan ziyaretçilerin hasret ve ilgiyle kucakladığı Yozgat Standı katılımcıların Yozgat’la ilgili anılarını anlattığı, Yozgat türküleri söylediği, Yozgat ürünlerinde kendilerini ya da değer verdikleri insanları hatırlattığını ifade eden ziyaretçiler renkli ve duygu yüklü anlar yaşadı.
YOZGATLI KADINLARIN EL EMEKLERİ AHLATLILAR İLE BULUŞTU
Yozgat Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin kendi üretimi olan Türkiye’nin ilk Milli Parkı Çamlık Milli Parkı Çam Kozalaklarından gelen Lezzeti Şifa Kozalak Şurupları, güvem eriği marmelatı, çam, elma ve alıç sirkelerinin sergilediği stantta en büyük ilgiyi Meyan Köklü Çam Kozalağı Şurubu gördü.
HEM YÖRESEL TANITIM HEM TOPLUMSAL FARKINDALIK
Kurulduğu ilk günden bugüne Sayın Emine ERDOĞAN Hanımefendi himayelerinde yürütülen Sıfır Atık Projesine uygun şekilde üretim yapan Sıfır Atık Belgeli Yozgat Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ziyaretçilerine Sıfır Atık felsefesinden ilham alarak ürünlerin üretim, ambalaj ve pazar aşamasında döngüsel ekonomi ve ileri dönüşüm konularının israfın önüne geçip hayatlarının her anında önem verilmesi gerektiğini vurguladı. Bu felsefeye uygun üretilen ve şifa deposu olan Kozalak Şurupları, ambalajı atık kumaşlarla hazırlanan erişte ve makarnalar dikkat çekti.
ANADOLU’NUN BAĞRINDAN ANADOLUNUN GİRİŞ
KAPISINA
Kooperatif Başkanımız Ruziye Öngel, Başkan Yardımcımız Nurdan Taşarsu, Üyemiz Menduha Öngel’in birlikte katılım sağladıkları program sonrası Başkanımız Ruziye Öngel açıklamalarda bulundu. Öngel,” Uzun ve yorucu bir hazırlık süreci geçirdik. Ancak çalışmalarımızın karşılığını aldık. Ahlat’ta standımızı kurduğumuz ilk andan itibaren yoğun bir ilgi gördük. Şehrimizin lezzetlerini ve kültürünü diğer katılımcılarla paylaştık ve çok ilgi gördü. Biz bu programa katılırken birçok kurumdan destek gördük. Öncelikle bizden desteklerini esirgemeyen Yozgat Valiliği, Yozgat Belediye Başkanımız Celal Köse, Belediye Başkan Yardımcılarımız, Sarıkaya Belediye Başkanı Ömer Açıkel, Akdağmadeni Belediye Başkanı Nezih Yalçın ve Zafer Türk Mutfağı Zafer Özışık ‘a teşekkürler ediyoruz. Ahlat ziyaretimizde bizi yalnız bırakmayan kıymetli hemşehrilerimiz 9 Eylül Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Turgay Bucak, İlhami Dinç hocalarımıza ve Ahlat’ta bizleri misafir eden il protokolüne ayrıca teşekkürü bir borç biliyoruz” dedi. Haber Merkezi

 

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.