""

Akdağmadeni’nde erken yaşta evlilik semineri « Yeniufuk Gazetesi

7 Mayıs 2024 - 12:15

Akdağmadeni’nde erken yaşta evlilik semineri

Yozgat Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü meslek görevlisi Sosyolog Merve Er tarafından Akdağmadeni ilçesinde “Erken Yaşta ve Zorla Evliliklerle Mücadele” konulu bir seminer düzenlendi. Seminere öğrenciler ve vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.

Akdağmadeni’nde erken yaşta evlilik semineri
Son Güncelleme :

26 Nisan 2024 - 18:00

Akdağmadeni Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen seminere konuşmacı olarak katılan Yozgat Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü görevlisi Sosyolog Merve Er, 2019 yılından itibaren yürütülen Erken Yaşta ve Zorla Evliliklerle Mücadele farkındalık çalışmalarına ara vermeden devam ettiklerini söyledi. Yürütülen çalışmalar ile erken yaşta ve zorla evlilikle mücadele ve bu konuda artırılarak erken yaşta ve zorla evliliğin önüne geçilmesinin hedeflendiğini dile getiren Sosyolog Er konuşmasında; TUİK verilerine göre Yozgat’ın erken yaşta ve zorla evlilik konusunda Türkiye sıralamasında 20’nci il olduğunu ve bu kapsamda da bakanlık tarafından bilinçlendirme ve farkındalık faaliyetlerine ağırlık verdiklerini ifade etti.
Ayrıca, çocuk hakları ve erken yaşta evlilik konularında bilgi veren Er, Dünya’da, Türkiye’de ve ilimizde erken yaşta evlilik oranları, kız çocuklarının erken yaşta evlendirilme sebepleri ile erken yaşta ve zorla evliliğin sonuçları konularına değindi. Sosyolog Merve Er şu ifadeleri kullandı; “Erken yaşta evlilik yaşam ve gelişme hakkı, anne-babayla yaşama hakkı, sağlık hakkı, eğitim hakkı gibi hakların ihlalidir. Erken yaşta evlilikler; çocuğa yönelik ve kadına yönelik bir şiddettir. Erken yaşta evlilik çocuğun cinsel istismarıdır. Erken yaşta evlilikler kadın erkek eşitsizliğinin bir sonucudur.Kız çocukları, erkek çocuklarına göre daha sıklıkla erken yaşta evlendirilmektedir.Erken yaşta evliliğin zorluklarını kız çocukları daha ağır deneyimlemektedir.”
Erken yaşta ve zorla evliliğin sonrasında gerçekleşen sağlık problemlerine değinen Sosyolog Merve Er, erken evliliğin kız çocukları için erken cinsel ilişki ve erken gebelik demek olduğunun altını çizdi. Yapılan araştırmalarda adölesan gebeliklerde anne ve bebek ölüm oranlarının daha yüksek olduğunu ifade eden Er, “TCK’da erken yaşta evlilik bir suç olarak tanımlanmamakla birlikte bu tarz evlilikler; çocuğun cinsel istismarı (Madde 103) ve reşit olmayanla cinsel ilişki (Madde 104) bağlamında cezalandırılmaktadır.” dedi. Sadece fail değil mağdurun ve failin anne babası da ceza alabileceğini ifade etti.
Sosyolog Merve Er Yozgat Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü olarak 2024 yılı boyunca aktif bir şekilde sahada erken yaşta ve zorla evliliklerle mücadele edeceklerini ve seminerlere ek olarak yeni faaliyetlerle toplumda farkındalık oluşturacaklarını söyledi.
Seminer katılımcılar tarafından sorulan sorular cevaplanarak sonlandırıldı.
Seminere ilçe kaymakamı Furkan Nezir, kaymakamlık personeli, resmi kurum çalışanları, belediye personeli, ilçede yaşayan vatandaşlar ile öğrenciler katılım sağladı. / Yusuf BAĞCI

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.