""

Albayrak,Vatandaşları soba zehirlenmelerine karşı uyardı « Yeniufuk Gazetesi

18 Nisan 2024 - 10:49

Albayrak,Vatandaşları soba zehirlenmelerine karşı uyardı

Yozgat Belediyesi İtfaiye Müdürü Eyüp Albayrak, sobalı evlerde oturan vatandaşların, evlerinin soğumaması için gece uyumadan önce sobaya odun veya kömür gibi yakacak atmalarının son derece tehlikeli olduğunu belirterek, soba zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.

Albayrak,Vatandaşları soba  zehirlenmelerine karşı uyardı
Son Güncelleme :

14 Aralık 2016 - 7:00

İtfaiye Müdürü Albayrak, sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenenmelerin, genelde gece yatarken sobayı tekrar ateşlemeden kaynakladığına dikkat çekerek şunları kaydetti: “Sobalı evlerde oturan vatandaşlarımız, gece yatarken soba sönmesin, biraz daha uzun süreli yansın diye sobaya tekrardan kömür atarak yanmasını sağlıyor. Ayrıca sobanın yavaş ve uzun süreli yanması içinde altını kapatması olası faciaya davetiye çıkarıyor. Çünkü lodos, fırtına olması durumunda uykuda olan vatandaşlar da zehirlenme ile karşı karşıya kalabilirler. Bu yüzden kesinlikle gece yatarken sobaya odun veya kömür gibi yakıcı maddeler atılmaması gerekir.”
Zehirlenmelerin sebebinin sobayı bilinçsiz kullanmaktan kaynaklandığını ifade eden Albayrak, “Soba zehirlenmelerinden dolayı aileler hayatlarını kaybediyor. Bunun nedeni bilinçsiz şekilde soba kullanımından kaynaklanıyor. Yanan sobalar, yatmadan önce tekrar üzerine kömür atılarak yakılmamalı ve Lodos, fırtına gibi hava sirkülasyonunun olumsuz olduğu şartlarda sobalar yine yakılmamalıdır. Sobalarda kömür ve tutuşturma işlemi için uygun malzeme kullanılmalıdır.
Kömür tam tutuşmadan, sobanın alt ve üzeri kapatılarak uyutulmamalıdır. Sobadaki ateşin üzerine kömür ilave edilmemesi, dolu kova ile değiştirilmesi gerekir. Sobanın hava girişleri tamamen kapatılmamalıdır. Bacalar düzenli aralıklarla temizlenmeli, açık tutulmalı, hava akımına ulaşacak şekilde çevre yapılardan yükseltilmelidir. Soba borusu ve dirsekleri belli periyotlarda temizlenmelidir.” diye konuştu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.