""

ALTERNATİF ÜRÜN VE TÜKETİM ÜZERİNE « Yeniufuk Gazetesi

26 Nisan 2024 - 12:09

ALTERNATİF ÜRÜN VE TÜKETİM ÜZERİNE

ALTERNATİF ÜRÜN VE TÜKETİM ÜZERİNE
Son Güncelleme :

13 Şubat 2017 - 7:00

Ülke olarak genel problemlerin başında tüketim hastalığından vazgeçmemek gelmektedir. Üreten toplumlar sorunlarını daha kısa sürede çözüme kavuştururken, tüketimden kurtulmayan toplumlar ise, günümüzde yakalandıkları hastalıklardan kurtulmak bir tarafa yeni hastalıkların habercisi olmuştur.

Genel olarak Türkiye’nin aynı zamanda da Yozgat’ın biran evvel yüzünü üretime döndürmesi gerekmektedir. Alışılagelen birkaç üretime alternatif olarak yeni ürünler ilave ederek, hem yaşam kalitesini hem de ekonomiyi güçlendirmek durumundadır.

Bu konuda Yozgat öteden beri tarımda önemli, bölgelerin başında gelmesine karşın alternatif ürün konusunda yetersiz kalmaktadır.

Arpa, Buğday gibi birkaç tahıl ürünleri dışında tek alternatif ürün olan Pancardan başka bir ürün üretmemenin sıkıntısını çekmektedir.

Alternatif ürün üzerine şuana kadar yapılan çalışmaların yetersiz kalması, ilgi kurum ile çiftçi arasındaki diyalogların yetersizliğini ortaya koymaktadır.

Bu konuda geçtiğimiz günler bir gazeteye açıklamalarda bulunan Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, Yozgat’ta rahat bir ekonomiye sahip olabilmesinin tek yolunun tarım ve hayvancılık olduğunu anlattı.

Ülkenin pancar ihtiyacının yüzde 12’sini Yozgat’ın karşıladığını belirten İsmail Açıkgöz, “Yerli patates ve soğan üretemiyoruz. Alternatif ürüne geçebilmek için denenmesi lazım. Tohuma çiftçiye verip denetilmesi lazım. İl Özel İdaresinden, tarıma yüz lira para ayrılmamış. Tarım ilisin ama tarıma para ayırmıyorsun. Bunlar bizim  hep eksiklerimizdir” dedi.

Köylünün diğer şehirlere gittiğini aktaran İsmail Açıkgöz, “Bugün Evci köyü Sungurluya gidiyorsa, Deremum köyü Alaca’ya gidiyorsa, Çalatlı köyü Sungurlu’ya gidiyorsa, Sarıhacılı köyü Yerköy’e gidiyorsa, Lök köyü Şefaatli’ye gidiyorsa burada bir eksiklik var demektir. bu eksiği oturup çözmemiz lazım. 96 tane köyü var Yozgat’ın, çalışan  köy sayısı 10 tane ancak. 10 köyün gelir düzeyi ne kadar yüksek olursa bir ile yetmez. İl’e de sıcak para girmediği sürece esnaf böyle çırpınır. Bu İl’in açılması lazım, çevre yolunun acilen yapılması gerektiğini söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 12 ile verilen damızlık düve hibe desteği arasında Yozgat yer almadı. İsmail Açıkgöz, Yozgat hibe desteği verilen illerden daha iyi olduğunu söyledi.
Açıkgöz, “26 il ile başladı, 31 ile çıktı, 38 ile çıkınca Yozgat’ta o projeye dahil edilmişti. Bir ümit bekliyorduk. Ama bu geniş çaplı değil. Her ilde iki işletmeye verilecekti. Bin baş hayvan verilecekti. Aktarılan para kısıtlı olunca 12 ile düşürüldü. DAP projesi bizim yedi yıldır uhdemiz. Hayvancılık konusunda teşvik verilen illerden daha iyiyiz. Bizim üzüldüğümüz şu. Bizim ilimiz dar gelirli bir il. Türkiye’de kalkınmada 72. sıraya düştük. Bakanımız, Milletvekilimiz bu işin üzerine biraz düşseler de bu teşvik iki işletmeye verilseydi mutlu olurduk” dedi.

Sözleşmeli hayvancılık modeline geçmek istediklerini kaydeden İsmail Açıkgöz, Konya’nın KOP projesi var, doğunun DAP projesi var. Anadolu’ya bir Anadolu projesi uygulanması gerektiğini savundu. Köylerde genç nüfus kalmadığını, çiftçiliğin artık para etmediğin hatırlatan Açıkgöz, vatandaş köyden şehre göç ettiğini söyledi.

  • Birlik, beraberlik ve hemşericilik kültürünün pekişmesi için arabaşı gecesi düzenleyen Dernek Başkanı!
  • Araştırma Hastanesinde her geçen gün yeni sistemlerle hastaların sağlığına kavuşturulduğunu anlatan Yetkili!
  • Hibe Destek programlarından faydalanmak için bir takım kriterler olduğunu hatırlatan ilgili kurum Yetkilisi!

 

 

 

 

 

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.