""

Atatürk’ü ve 6 ok’u bilmek « Yeniufuk Gazetesi

24 Nisan 2024 - 12:53

Atatürk’ü ve 6 ok’u bilmek

Mustafa Kemal Atatürk 1920’lerde emperyalizmi yenerek Anadolu’da yeni bir devlet, düzen kurmuş, cumhuriyet kurmuş dahi bir liderdir. Vefat etmeden önce, ne mutlu Türküm diyenlere iki vasiyeti olmuştur.

Atatürk’ü ve 6 ok’u bilmek
Son Güncelleme :

30 Haziran 2022 - 9:35

Mustafa Kemal Atatürk 1920’lerde emperyalizmi yenerek Anadolu’da yeni bir devlet, düzen kurmuş, cumhuriyet kurmuş dahi bir liderdir. Vefat etmeden önce, ne mutlu Türküm diyenlere iki vasiyeti olmuştur.

Birincisi Türkiye Cumhuriyeti devletine sahip çıkmak, sosyal ve ekonomik anlamda uygarlık seviyesine çıkarmak, daha gelişmiş bir demokrasi inşa edilmesi.

İkincisi ise altı ok ilkeleri milliyetçilik, laiklik, cumhuriyetçilik, halkçılık, devletçilik, devrimcilik.

Bugün Türkiye Cumhuriyeti devleti Anadolu’da birlikte yaşamı temsil eder, eksikleri vardır bize. Düşende birlikte yaşamı koruyarak ekonomik zenginlik ve demokrasiyi geliştirmemiz gerekmektedir. 6 ok ilkelerini tek tek anlaşılır durumda yazmaya çalışacağım. Nedir bu 6 ok ilkeleri? Bir partiye mi ait yoksa tüm Anadolu insanına mı ait?

Dünyada yaşanan büyük siyasi hareketler fikri anlamda da dünyaya yol gösteren ilkleri çıkartmıştır. 1789 Fransız ihtilali olarak bilinen ortaçağdan sanayi toplumuna geçerken, birlikte yaşam için milliyetçilik, laiklik ve cumhuriyetçilik ilkeleri tüm dünya tarafından kabul görmüş ilkelerdir.

Diğer 3 ilke ise 1917 Rus Ekim devrimi ile dünyanın kabul ettiği ilkelerdir.  Halkçılık, devletçilik ve devrimcilik. Şimdi sırasıyla bu ilkeleri (6 ok ilkelerini)  yazacağım.

MİLLİYETÇİLİK

Emperyalizme ve yerli işbirlikçilerine karşı milletin değerlerine sahip çıkmaktır. yurt, toprak, vatan sevgisidir. Osmanlı bakiyesi tarım din toplumu geleneğinden gelme, Osmanlı bakiyesiyiz Anadolu dinlerin, dillerin, kavimlerin harman olduğu bir coğrafyadır. Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran millete Türk milleti denir. Üst kimlikli bir tanımlamayla birlikte yaşamak için ortak bir irade şarttır. Ortak paydamız Türkiye’dir. Topraktır, yurt sevgisidir. Irkçılık yapmamak, emperyalizme karşı olmak, vatansever olmaktır. Milliyetçilik farklı düşüneni düşman görmemektir.

LAİKLİK

Devlet yönetimini dini inançlardan ayrı tutmak, siyasete inancı katmamaktır. İnanan ile birlikte inanmayanın da can ve mal güvenliğinin devlet tarafından korunmasıdır. Birlikte yaşamın amentüsü laikliktir. Aslolan insanı korumaktır.

CUMHURİYETÇİLİK

Halkın yöneticilerini belli süreler için halkın seçmesidir. Yönetecekleri halkın belirlemesi ve bunu parlamenter bir sistemle ve partileri ile yapmasıdır. Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesi demektir. Parlamenter sistem de olmazsa olmazıdır.

HALKÇILIK

Halkı bir bütün kabul edip onun hayat standardını yükseltmek, daha iyi yaşamasını sağlamak alt kimliklerde tarafgir olmamak halk bir bölümü şudur, budur diye ayırmamak halkın tümünü Türk milletinin eşit özgür bir yurttaşı kabul etmek. Halkı ön yargısız sevmek, kucaklamaktır. Halkçı olmak Anadolu’lu olmaktır. Yurtseverliktir.

DEVLETÇİLİK  

1917 Ekim devrimi ile dünya tarafından kabul görmüş bir ilkedir. Halkın ihtiyaçlarının planlı olarak düzenli sağlanmasıdır. Halkın daha iyi yaşaması için devletin ekonomiye müdahale etmesi, halkın daha iyi bir hayat sürmesine müdahalesidir. Eğitimde, sağlıkta, ulaşımda, ekonomik her işte kamu yararı adına halk lehine müdahalesidir. Özel sektörün yapamadığını, karlı görmediği ama muhakkak yapılması gereken işleri kamu yararı için yapmasıdır. Amaç milleti iyi yaşatmaktır.

DEVRİMCİLİK

Statükoya karşı çıkıp halk lehine köklü yaşamsal değişiklikleri halkla birlikte yapmaktır. Halk ve hak için bedel ödeyecek ruh halidir. Bunu yapabilenlere, bu ruhu taşıyanlara devrimci denir. Devrimci deviren döken anarşist değildir. Doğru ve daha iyi bir hayat arama arzusudur ve ancak halkla birlikte şekillenir.

Mustafa Kemal Atatürk’ün 2 vasiyeti yukarda yazdıklarımdır. “Ben Dersimli Kemalim” diyende bunlar yoktur. 6 oka inanmış gerçek Atatürkçülere selam olsun.

Başaracağız 6 oku bu ülkede yeniden iktidar edeceğiz. Başta da CHP’de.

Saygılarımla.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.