""

Ayakkabı tamirciliği son demlerini yaşıyor « Yeniufuk Gazetesi

23 Nisan 2024 - 10:16

Ayakkabı tamirciliği son demlerini yaşıyor

Yozgat’ta 50 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Yaşar Kaymaz, işini severek yaptığını ancak mesleği öğretecek çırak bulamadığı için ayakkabı tamirciliğinin ölme noktasına geldiğini söyledi.

Ayakkabı tamirciliği  son demlerini yaşıyor
Son Güncelleme :

01 Haziran 2017 - 7:00

Ülke genelinde olduğu gibi Yozgat’ta da ayakkabı tamirciliği zanaatını devam ettirebilecek çırağın bulunmaması, bu zanaatın gittikçe yok olmasına neden oluyor. Babasından öğrendiği ayakkabı tamirciliği mesleğini, 50 yıldır bıkmadan usanmadan sürdürdüğünü söyleyen Yaşar Kaymaz, bugüne kadar 4 kişiyi meslek sahibi yaptığını belirterek yetiştirecek eleman bulamamaktan yakındı. 1970’lerde Yozgat’ta 30 ayakkabı tamircisinin olduğunu söyleyen Kaymaz, şimdilerde ise bu sayının 9’a düştüğünü açıkladı.
Yeni neslin bu mesleğe ilgi duymadığını kaydeden Kaymaz,”Sanat öğreneyim, ayakkabı tamirciliğinden ekmek paramı kazanayım diyen çırak gelmiyor. Bu zanaat ölüyor. Bizden sonra bu zanaatı diriltecek kimse olmayacak. Vatandaş ayakkabı tamircilerinin kıymetini biz öldükten sonra anlayacak fakat iş işten geçmiş olacak” dedi.
Önceden vatandaşların 10 yıl giyecekleri kalitede ayakkabı yaptırdıklarını hatırlatan Kaymaz, vatandaşların artık hazıra döndüğünü ve çok çabuk ayakkabı değiştirdiklerini dile getirdi. Vatandaşların ayakkabı tamiratına önem vermediğinin de altını çizen Kaymaz,”Şu an ayakkabı tamiratı yapıldığı için ayakkabıların fiyatları düşük. Vatandaşlar zannetmesin ki ayakkabılar ucuza satılıyor. Ayakkabı tamircileri var da ayakkabılar ucuza satılıyor. Tamirciliğin bittiği gün vatandaş, ayakkabıyı ucuza alamayacak. 20 liraya aldıkları ayakkabıyı tamircilik bittiği gün 50 liraya alacaklar. Bunu vatandaşlara anlatamıyoruz. Mesleğin bitmesi vatandaşın zararına olacak” şeklinde konuştu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.