""

Bağrıbütün kavunu incelendi « Yeniufuk Gazetesi

18 Nisan 2024 - 06:16

Bağrıbütün kavunu incelendi

Yozgat’ın Aydıncık ilçesinde yetiştiriciliği yapılan Bağrıbütün kavununun coğrafi işaret ile markalaşması amacıyla Bozok üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ ve Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aysen Koç ve Yrd. Doç. Dr. Gökçen Yakupoğlu arazi gezisi gerçekleştirdi.

Bağrıbütün kavunu incelendi
Son Güncelleme :

28 Eylül 2017 - 7:00

Aydıncık İlçesi’nde yetiştirildiğinde kendine özgü yoğun kokusu ve tadı olan, içerisindeki çekirdeği birbirine yapışık, bütün olarak çıktığı için Bağrıbütün olarak adlandırılan kavun, coğrafi işaretleme ile Aydıncık ilçesinin ürünü olarak tanınacaktır.
Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Aydıncık Belediyesinin ortak yürüteceği proje kapsamında tohum ekiminden hasadına kadar takip edilecektir. Bozok Üniversitesi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ,Kavun’da erkek ve dişi çiçekler aynı bitki üzerinde fakat ayrı yerlerde teşekkül etmektedir ve döllenme arı ve diğer böceklerle olmaktadır. Yabancı döllenme gösteren kavunda Bağrıbütün kavununun kendine has özellikte meydana gelmesini sağlamak için bitkinin çiçeklenme dönemi öncesinde tül ile izolasyonu yapılacak,çiçekler açtığında tozlama tül içerisinde el ile yapay olarak gerçekleştirilecektir.
Elde edilen meyvelerde pomolojik analizler ve morfolojik karakterizasyonÜniversitemizde hocalarımız tarafından yapılacaktır dedi. Ayrıca, Aydıncık ilçesinde belediye tarafından tahsis edilecek arazide yapılan incelemeler ve istişare sonucunda proje planlaması yapılmış, 2018 yılı sonunda coğrafi işaretleme için gerekli tüm veriler alınmış olacağını ifade etti.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.