""

Balıkta kış bereketi « Yeniufuk Gazetesi

24 Nisan 2024 - 23:15

Balıkta kış bereketi

Denizlere uzak olmasına rağmen günlük taze balığın rahatlıkla bulunabildiği Yozgat’ta havaların soğuması, satıcıların işlerine olumlu yansımalar yaptı.

Balıkta kış bereketi
Son Güncelleme :

03 Ocak 2017 - 7:00

Soğuk kış günlerinde sofraları fazlaca süsleyen ve besin değerinin yüksek olması nedeniyle vatandaşların fazlaca tercih ettiği balıklardan en fazla rağbeti yine hamsinin görmesi, Yozgat insanının yıllardır sürdürdüğü alışkanlıklarından vazgeçemediğinin göstergesi oldu.
Sarıyer Balıkçılık sahibi Mustafa Gökberk, yoğun kar yağışı ardından vatandaşın balık tüketimini artırmaya başladığını söyledi. Tezgahları süsleyen balıklardan en fazla ilginin hamsiye olduğunu belirten Gökberk, “Vatandaşımız balık çeşitlerimizden en çok hamsiyi tercih ediyor.
Bunun sebebi ise hamsinin diğer balıklara göre biraz daha lezzetli ve fiyatının uygun olması. Balık fiyatları türüne göre 8 ile 20 TL arasında değişiyor.
Havanın böyle devam etmesi durumunda satışların daha da artış göstereceğini umuyoruz” diye konuştu.
Balıkları günlük olarak getirdiklerine dikkat çeken Gökberk, Hamsi, Mezgit, Alabalık, Kefal, Somon, Barbun ve Palamut tüketildiğini bildirdi.
Tezgahta, Karadeniz Hamsi kilosu 8 ila 10 TL arasında, Mezgit, Alabalık ve Kefal 15’er TL, Somon ve Barbun 20’şer TL’den yerini alıyor. Palamut ise tanesi 5 TL’den satışa sunuluyor.
BESİN DEĞERİ
YÜKSEK
Besin değeri oldukça yüksek, vitamin ve mineral açıdan zengin olan balığın, özellikle de balık yağının kalp hastalıklarından psikolojik rahatsızlıklara kadar birçok hastalığa iyi geldiğine dikkat çeken beslenme uzmanları, anne adaylarının, yaşlıların ve çocukların, daha dengeli ve sağlıklı beslenebilmeleri için haftada düzenli olarak en az iki defa balık yemesini öneriyor.
Balık, hemen her yaştan insanın yediğinde sağlık bulacağı besin kaynakları arasında yer aldığının altını çizen uzmanlar, konuya ilişkin şu bilgileri veriyor:
”Balığın faydaları içerdiği yağın özelliklerinden kaynaklanmaktadır. İçerisinde bulunan omega 3, A ve D vitamini pek çok hastalığa da iyi geliyor.
Balığın en belirgin özelliği kalbimize yardımcı olurken, kalp krizinin önlenmesinde de etkilidir. Yaşlanmaya karşı savaşır. Çocukların daha akıllı olmasını sağlar.
Diş etleri ve dişlere oldukça yararlıdır. Kan şekerini dengeler. Depresyon ve şizofreni belirtilerini hafifletir. Zihin sağlığını korur. Afrodizyak etkisi vardır, doğurganlığı arttırır. Balık yemek sağlıklı yaşamımızın en temel besin kaynağı olarak görülür.”

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.