Başhekim Kozan, yaptığı açıklamada, KKKA’nın genellikle nisan-ekim ayları arasında görüldüğünü belirtti. Yozgat’ın da kene ile bulaşan KKKA yönünden riskli bölgeler arasında olduğunu vurgulayan Kozan, önceki yıllarda il genelinde kene ısırmasından kaynaklanan KKKA teşhisiyle ölüm vakaları yaşandığını hatırlattı.
Arazide bulunanlar için önemli tavsiyelerde bulunan Başhekim Kozan, “Keneler uçma ve sıçrama kabiliyeti olmadığından genellikle yerde bulunurlar. Bu nedenle vatandaşların uzun otların, çimlerin ve çalılıkların bulunduğu yerlerde dolaşırken daha dikkatli olmaları gerekir. Kene ısırmasından korunmak için arazideki giyimlere dikkat edilmeli, ayrıca araziden eve dönüşlerde vücutta kontrol yapılmalıdır. Vücuda yapışan keneler kesinlikle öldürülmeden, ezilmeden ve kenenin ağız kısmı koparılmadan pens veya keskin uçlu cımbızla yavaşça çekilip alınmalıdır. Isırılan yer bol sabunlu suyla yıkanıp, alkolle temizlenmelidir.” dedi.
Kozan, kene ile temas edilirken çıplak elle dokunulmaması gerektiğini vurgulayarak, “Eğer elle tutulacaksa eldiven giyilmeli veya naylon bir poşet yardımıyla keneler toplanmalıdır. Vücuttaki kenelerin üzerine herhangi bir kimyasal madde dökülmemeli, sigara veya ateş kullanarak kenelerin uzaklaştırılmak istenilmemelidir” diye ekledi.
Başhekim Kozan, özellikle çiftçiler ve araziye çıkanların tedbir almaları gerektiğini belirterek, olası kene ısırığında en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi gerektiğini önemle vurguladı./Yusuf BAĞCI