""

Başhekim Kozan uyardı; KKKA hafife alınmamalı « Yeniufuk Gazetesi

17 Mayıs 2024 - 12:59

Başhekim Kozan uyardı; KKKA hafife alınmamalı

Yozgat Şehir Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Mustafa Kozan, kene vasıtasıyla bulaşan Kırım
Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) konusunda halkı uyararak dikkatli olmaları çağrısında bulundu.

Başhekim Kozan uyardı; KKKA hafife alınmamalı
Son Güncelleme :

02 Mayıs 2024 - 17:30

Başhekim Kozan, yaptığı açıklamada, KKKA’nın genellikle nisan-ekim ayları arasında görüldüğünü belirtti. Yozgat’ın da kene ile bulaşan KKKA yönünden riskli bölgeler arasında olduğunu vurgulayan Kozan, önceki yıllarda il genelinde kene ısırmasından kaynaklanan KKKA teşhisiyle ölüm vakaları yaşandığını hatırlattı.
Arazide bulunanlar için önemli tavsiyelerde bulunan Başhekim Kozan, “Keneler uçma ve sıçrama kabiliyeti olmadığından genellikle yerde bulunurlar. Bu nedenle vatandaşların uzun otların, çimlerin ve çalılıkların bulunduğu yerlerde dolaşırken daha dikkatli olmaları gerekir. Kene ısırmasından korunmak için arazideki giyimlere dikkat edilmeli, ayrıca araziden eve dönüşlerde vücutta kontrol yapılmalıdır. Vücuda yapışan keneler kesinlikle öldürülmeden, ezilmeden ve kenenin ağız kısmı koparılmadan pens veya keskin uçlu cımbızla yavaşça çekilip alınmalıdır. Isırılan yer bol sabunlu suyla yıkanıp, alkolle temizlenmelidir.” dedi.
Kozan, kene ile temas edilirken çıplak elle dokunulmaması gerektiğini vurgulayarak, “Eğer elle tutulacaksa eldiven giyilmeli veya naylon bir poşet yardımıyla keneler toplanmalıdır. Vücuttaki kenelerin üzerine herhangi bir kimyasal madde dökülmemeli, sigara veya ateş kullanarak kenelerin uzaklaştırılmak istenilmemelidir” diye ekledi.
Başhekim Kozan, özellikle çiftçiler ve araziye çıkanların tedbir almaları gerektiğini belirterek, olası kene ısırığında en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi gerektiğini önemle vurguladı./Yusuf BAĞCI

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.