""

Başhekim Kozan’dan beslenme uyarısı « Yeniufuk Gazetesi

29 Nisan 2024 - 22:23

Başhekim Kozan’dan beslenme uyarısı

Yozgat Şehir Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Mustafa Kozan, Ramazan bayramıyla birlikte vatandaşları beslenme konusunda uyardı. Başhekim Kozan “Bu süreçte 1 ay boyunca boş kalan mideyi fazla besin tüketerek yormamak gerekiyor. Bayramı eski beslenmeye adaptasyon dönemi olarak düşünebiliriz.” dedi.

Başhekim Kozan’dan beslenme uyarısı
Son Güncelleme :

07 Nisan 2024 - 15:21

Yozgat Şehir Hastanesi Başhekimi Mustafa Kozan, bayramda aşırı yiyecek tüketiminin sağlık açısından riskler taşıdığını vurgulayarak, özellikle Ramazan ayının düzenli oruç tutulan günlerinden sonra ani ve aşırı yeme alışkanlığının sıkıntılara yol açabileceğini belirtti.
Ramazan ayı boyunca vücudun belirli bir denge oluşturduğunu ifade eden Başhekim Kozan, bu dengenin ani değişikliklerle bozulmasının çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti. Hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları, şeker hastalığı, karaciğer yağlanması gibi rahatsızlıkların aşırı yeme alışkanlığının bir sonucu olarak belirginleşebileceğini vurgulayan Kozan, bayramda beslenme konusunda dikkatli olunması gerektiğini belirtti.
Özellikle bayramda tüketilen tatlıların vücutta yağ olarak depolanabileceğini vurgulayan Başhekim Kozan, diyabet ve obezite hastalarının şekerli yiyecekler yerine mevsim meyvelerini tercih etmeleri gerektiğini söyledi. Ayrıca, şeker içeren çikolata, hazır meyve suları, gazlı içecekler gibi besinlerden uzak durulması gerektiğini ifade etti.
Beslenme sürecinin kısır bir döngüye girmemesi için en az üç öğün yemek yenilmesi gerektiğini vurgulayan Başhekim Kozan, kızartmalar yerine ızgara, fırında veya haşlama yöntemiyle pişirilmiş yemeklerin tercih edilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, yemeklerin yavaş yavaş yenmesi ve iyi çiğnenmesinin önemine değindi.
Sıvı alımına da dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Kozan, günlük olarak yaklaşık 2-3 litre su tüketilmesi gerektiğini belirtti. Gazlı içecekler yerine limonata, ayran, taze sıkılmış meyve suyu gibi sağlıklı içeceklerin tercih edilmesinin daha uygun olacağını vurguladı.
Başhekim Mustafa Kozan, bayram süresince sağlıklı beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmesi gerektiğini ve aşırı yiyecek tüketiminden kaçınılması gerektiğini sözlerine ekledi. / Haber Merkezi

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.