""

Başkan Akay; Teslim edilemeyen şeker fabrikaları sektörde kaosa yol açabilir « Yeniufuk Gazetesi

27 Nisan 2024 - 03:29

Başkan Akay; Teslim edilemeyen şeker fabrikaları sektörde kaosa yol açabilir

Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, özelleştirilip, teslim edilemeyen 6 tane şeker fabrikası olduğunu belirterek, bu şeker fabrikalarının tesliminin geciktirilmesinin sektörde kaosa yol açabileceğini söyledi.

Başkan Akay; Teslim edilemeyen şeker  fabrikaları sektörde kaosa yol açabilir
Son Güncelleme :

01 Ağustos 2018 - 7:00

Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, özelleştirilip, teslim edilemeyen 6 tane şeker fabrikası olduğunu belirterek, bu şeker fabrikalarının tesliminin geciktirilmesinin sektörde kaosa yol açabileceğini söyledi.
Kayseri Şeker Fabrikası 63.ncü olağan Genel Kurulu Kayseri Şeker Fabrikası 15 Temmuz Şehitleri Konferans salonunda büyük bir katılım ve coşku içerisinde gerçekleşti.
Kayseri Şeker Fabrikasının 63 ncü genel kurulunda Şeker sektör temsilcileri adına konuşan Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay; Şeker sektörünün içerisinde bulunduğu kaostan kurtulması için sektör içerisinde, sorumluluk makamında olan insanların ve bu kuruluşların yöneticilerinin, sektörün sıkıntı yaşamaması için belirsizlik ortamındaki oluşan sorunları dile getirmesi gerektiğine dikkat çekti.
Başkan Akay sözlerini şöyle sürdürdü; “Türkiye’de Şeker Pancarı çiftçisi özelleştirme sürecinden dolayı pancar ekmekten imtina etmişti. Yani pancar ekimden önemli bir kaçış var. Bu ekilen pancarlar da eğer sağlıklı bir şekilde üretilemezse yani şekere dönüştürülemezse, fabrikalarda işlenemezse ortaya çıkacak sonucun vahametini dikkatinize sunmak durumundayız. O nedenle şimdi sektörün bütün temsilcilerinin, sektörde rol alan bütün kuruluşların ve kişilerin bu işe sahip çıkmak mecburiyeti var. Yani bu kaos giderek eğer derinleşirse Bu şeker sektörü altından kalkamayacağı bir badireyle karşı karşıya kalır ve bu da şeker sektörünün yok oluşa gitmesi demektir.”
Türkiye’de Kamuoyuna ait 13 şeker fabrikası satıldı
Türkiye’deki Kamuya ait Şeker Fabrikalarından on üç tanesi satıldığını hatırlatan Başkan Akay, “ Bunlardan şuana kadar yedi tanesi teslim edildi. Altı tanesi henüz teslim edilemedi. Şuanda Devletin elinde on yedi tane fabrika var. Devlet elindeki fabrikaların çalışacağını düşünüyoruz. Özelleştirme sonrası teslim edilen fabrikaların da teslim edileceğini düşünüyoruz. Ama bu teslim edilemeyen altı Şeker Fabrikasının durumunun ne olacağı konusu, bundan sonraki süreçte şeker sektörü adına, Pancar çiftçisi adına, sektörün geleceği adına önemli bir sorudur. Bu sorunun cevabının acil bir şekilde bulunmasına ihtiyaç var. Çünkü bugüne kadar teslim edilemeyen bu fabrikalarda şuana kadar herhangi bir revizyon çalışmasına tabi tutulmadı.Biz Kayseri Şeker olarak, işi bilen bir kuruluş olarak bu konuda hem ekonomik imkanları olan bir kuruluş olarak, insan kaynağı gücü olan bir kuruluş olarak,Turhal Şeker Fabrikasındarevizyonu yapalım, Fabrikayı kampanyaya yetiştirelim diye bir buçuk aydır gece gündüz demeden bu konudaki ciddiyetimizi ve dikkatimizi kaybetmeden çalışma yapıyoruz.”diye konuştu.
“Ama Özelleştirildiği halde daha teslim edilmemiş fabrikaların hiçbir revizyon işlemi yapılmadığı herkes tarafından bilinmektedir.” diyen Akay, “Bu fabrikalar şimdi teslim edilse bile kampanya dönemlerine revizyonu nasıl yetişecek bu fabrikalar nasıl çalışacak. Teslim edilmese Türk şeker bunları nasıl çalıştıracak. İşin doğrusu bu soruların cevabı bütün sektörü, şuanda pancar ekmiş çiftçilerin pancarlarını ve çiftçilerin durumunu ilgilendiriyor. Onun için bu konuda sessiz kalmak sorunları ifade etmemek doğru değildir. Orta Anadolu çiftçisi açısından Pancar’dan başka bir alternatif ürün yoktur. Başka bölgelerde Ege bölgesinde Trakya’da, Karadeniz’de, Akdeniz’de çiftçilerin alternatif ürünleri ve alternatif üretimleri olabilir. Ama Uşak’tan Muş’a kadar olan Orta Anadolu coğrafyasında bulunan çiftçilerin geçimini sağlayacakları en önemli ürün şekerpancarıdır. Şekerpancarı feda edilecek bir ürün değildir. Şekerpancarı yok farz edilecek bir ürün değildir. Türkiye de tarımsal vebitkisel üretimde şeker pancarı ikinci sırada üründür. Geçen sene en fazla üretilen silajlık mısır, buğday ve şekerpancarıdır. Bazen buğday öne geçiyor.silajlık Mısır belki ikinci plana düşüyor ama Türkiye’de çiftçinin ürettiği ilk üründen bir tanesi şeker pancarıdır. Dolayısıyla ilk üç üründen birisi, tonaj olarak şekerpancarı olmanın yanında. Çiftçinin para kazandığı en önemli üründür. Yani çiftçi buğday üretiyor ama buğdaydan yeterli para kazanamıyor. Kazandığı en önemli ürün şeker pancarıdır. Onun içinŞeker Pancarı feda edilecek bir ürün değil. Orta Anadolu çiftçisinin yaşaması için mutlaka bu ürünün devam etmesine ihtiyaç var. Bunun devam edebilmesi ise şeker fabrikalarının Türkiye’de yaşamasıyla mümkündür. Onun içinde herkese büyük sorumluk düştüğü kanaatindeyim.”ifadelerini kullandı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.