Belediye Başkanı Kazım Arslan, yaptığı açıklamada geride bıraktığı 3 yıllık başkanlık döneminde yaptığı hizmetleri değerlendirdi.
İLİMİZİN YILLARDIR BEKLEYEN SORUNLARINA EL ATTIK BİR KISMINI TAMAMLADIK
Göreve geldiği günden bu yana şehrin gelişmesi ve kalkınmasına yönelik ciddi çalışma içerisine girdiklerini kaydeden Başkan Arslan, şunları kaydetti: “Görev süremizde 3 yılı geride bıraktık, bunun en iyi değerlendirmesini halkımız yapacak. Tabi biz kendi açımızdan baktığımız zaman mevcut şartlar itibariyle başarılı geçtiğini düşünüyoruz. Neticede Yozgat’ımız belediyecilik hizmeti vermenin zor olduğu bir şehirdir. Belediyede ihtiyaçlar da bitmiyor, sürekli değişiklikler baş gösteriyor. Bu açıdan baktığımız zaman ilimizin yıllardır çözülemeyen birçok sorununa el attık, bir kısmını tamamladık, bir kısmı devam ediyor. Cesaret edilemeyen önemli çalışmalara imza attık. Bu açıdan baktığımız zaman bu üç yılın dolu dolu geçtiğini görüyoruz.”
ÇALIŞMALARI YETERLİ BULMUYORUM, HAYALLERİM BUNUN DAHA ÖTESİNDE
Çalışmaları yeterli bulmadığını hayallerinin daha da ilerde olduğunu vurgulayan Arslan, “ Bu çalışmaları ben Kazım Arslan olarak kendi açımdan değerlendirdiğim zaman bu çalışmaları yeterli bulmuyorum. Aslında benim hayallerim bunun çok daha ilerisinde. Ama gerek belediyemizin mevcut yapısı, gerek imkanları, gerek insan faktörü, gerekse bu işin toplumla alakalı olan tarafını bir araya koyduğumuz zaman bunun daha fazlasını yapmakta biraz zorlanıyoruz. Yoksa hayallerimiz bunun çok daha ilerisinde ve daha da güzel olacağı inancındayım. Başlangıçta tabi Yozgat halkının beklediği, hizmetler vardı, hizmet açığı vardı, hizmet aşkı, hizmet ihtiyacı vardı. Bunlara yönelik olarak küçük dokunuşlar dediğimiz bir çalışma içerisine girdik ve Yozgat’ın kent kimliği olan, şehir kimliği olan ve yaşanabilir bir şehir olması için yoğun bir gayret içerisine girdik.”diye konuştu.
YAPTIĞIMIZ BÜTÜN HİZMETLERİ İHTİYAÇTAN VE MECBURİYETTEN YAPIYORUZ
Yapılan çalışmaların halkın rahatı ve şehrin gelişmesi için yapıldığını kaydeden Başkan Arslan,“Bu noktada yıllardan beri yapılmayan ciddi istimlak çalışması yaptık. Yeni birçok yollar, sokaklar açıldı. Çünkü şehir merkezi tıkandı ve nefes alması gerekiyordu, şehrin merkezinin rahat gezilebilmesi için caddelerde ve kaldırımlarda bir takım düzenlemeler yaptık. Bunlara muhalefet edenler, eleştirenlerde oldu ama biz yaptığımız bütün hizmetleri, ihtiyaçtan ve mecburiyetten yapıyoruz keyfiyetten değil. Elimizde bir şehir var, bu şehri modern bir şehre dönüştürmemiz lazım ama eldeki imkanlar ölçüsünde çalışıyoruz.”ifadelerini kullandı.
40 YILLIK YANLIŞ İMAR POLİTİKALARI İLE ŞEHİR YAŞANMAZ HALE GELMİŞ
Uygulanan yanlış imar politikaları ile şehrin yaşanmaz hale geldiğini vurgulayan Arslan, şunları kaydetti: “40 yıldır yapılan yanlış imar politikaları sebebiyle şehir merkezi yaşanmaz hale gelmiş ve bunun tamamını yıkmak mümkün değil. O zaman mümkün olduğu kadar şehri yaşanabilir bir şehir haline getirebilmek için cadde ve kaldırımlarda yeni bir takım düzenlemeler yapıldı, ciddi kamulaştırılmalar yapıldı. Buda tabi eleştirenlerle birlikte vatandaşlarımız tarafından ciddi kabul gördü. Şehrimizin çok uzun zamandan beri ihtiyacı olan bir takım projeleri de başlatmış olduk. Terminalimizi yeniledik ve Türkiye’nin en güzel terminalinden biri oldu. Onun hemen yanında ülkemizde birkaç ilde bulunan ilçeler terminalini yaptık. İlçeler ayrı bir yapı içerisinde oldu.
Kapalı Pazar yerini tamamladık. Yozgat’ın tanıtımına ve ekonomisine ciddi katkı sağlayacağını düşündüğümüz Sarıhacılı’daki yerli ürünler pazarını hizmete açtık. Mahallelerimizde ciddi sosyal alanlar park bahçe çalışmaları yapıldı. Bu arada Yozgat’ımızn geçmişini, tarihini yeniden canlandırmaya yönelik olarak, eski yapılarla ilgili ciddi restarasyon ve kamulaştırma çalışmalarımız oldu. mahalle konakları dediğimiz çalışmalarımız oldu. Daha öncesinde sadece Hayri İnal konağımız vardı, bugün 6 tane konağımız var. 5’inin ise restorasyonu devam ediyor, 5 tanede yeni konak yapacağız. Yani önümüzdeki bir yıl içerisinde 16 tane konağımız olmuş olacak ve ciddi bir tarihi doku ortaya çıkarmış olacağız. Bu konakları sadece yapmakla kalmadık, bunların içerisinde ciddi kültür ve sanat faaliyetleri yapılıyor, her yönüyle dolu dolu yaşanıyor.”
3 YIL İÇERİSİNDE CİDDİ MANADA PROJELER BAŞLATILDI VE YAPILDI
Geride bıraktığı üç yıllık süreçte çok ciddi projelerin başlatıldığını bunların bir kısmının tamamlandığını vurgulayan Başkan Arslan, “Şehrin sadece maddi imarıyla ilgili değil, manevi imarıyla yani şehrin ruhu ile ilgilide bir takım çalışmalar yapıldı. Şehir kimliği yönünden son derece önemli olan kültür sanat ve sosyal faaliyetler vardı. Bu noktada Yozgat en planlı ve programlı bir şekilde kültür ve sanat faaliyetlerini yapıyor. Bana göre bu açıdan baktığımız zaman Türkiye’deki 3-4 ilden bir tanesidir. Ülkemizdeki bütün belediyelere örnek olabilecek çalışmalar yapıyor. Ramazan etkinlikleri bunun bir parçasıdır. Sürmeli şenlikleri bunun bir parçasıdır. Konak sohbetleri bunun bir parçasıdır. 30 yıl aradan sonra Yozgat’ın sosyal hayatına tekrar kazandırdığımız büyük sinema bunun bir parçasıdır. Büyük sinemada her hafta düzenli olarak konser, konferans türü şeklinde programlar yapılıyor, Yozgat’ın sosyal hayatı bakımından son derece önemlidir. 3 yıl içerisinde çok ciddi manada çalışmalar başlatıldı ve yapıldı. Şuanda 2016 yılı içerisinde başlattığımız projeler var. Öncelikli hedefimiz bunları 2017 yılı içerisinde tamamlamaktır.”diye konuştu.
OTOPARK SORUNUNU ÇÖZÜME KAVUŞTURACAĞIZ
Şehrin geçmişten gelen ve artarak devam eden otopark sorununu çözüme kavuşturacaklarını vurgulayan Başkan Arslan, “Yozgat’ımızın geçmişten gelen en büyük sorunların başında gelen oto park sorunu için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Belediye binamızın üstündeki alanda 350 araçlık otopark inşaatı çalışması devam ediyor. Bunun yanı sıra Çapanoğlu Büyük cami etrafında bir çalışmamız olaca ve buraya da yine 250 araçlık otopark ve üzerinde 30 işyeri bulunan meydan projemizi hayata geçireceğiz. Ayrıca Fatih camisinin restorasyon projesini vakıfla birlikte ve çevre düzenlemesini de biz yapacağız. Geçen yıl başlamıştık bu yıl kamulaştırmalarla birlikte Fatih camisinin arka kuzey tarafını tamamen açarak burasını cami ile bütünleşmiş güzel bir yaşam alanı olarak halkımızın hizmetine sunacağız. Ayrıca buradaki konaklarımızla bu camimizi de bütünleştirmiş olacağız. Yine bu yıl içerisinde yeni valilik binasının karşısında bulunan Menekşe evlerinde kentsel dönüşüm projesini 55 dekar alanda başlatmak istiyoruz. Buranın 12 dekarı yeni kent meydanı ve otopark olacak burada da bin 200 araç kapasiteli otopark yapacağız ve üzerine de yeni şehir meydanımızı oluşturacağız. Bu kentsel dönüşüm projesi içerisinde 450 konut ve 100 tane iş yeri olacak. Eski sanayi bölgemizle birlikte burada yeni bir yaşam alanı ortaya çıkmış olacak.”şeklinde konuştu.
PROJELERİ GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN 2017 YILINDA DAHA FAZLA ÇALIŞAN BİR BELEDİYE OLACAK
Projelerin gerçekleştirilmesi için daha fazla çalışan bir belediye olacağına dikkat çeken Başkan Arslan, şunları kaydetti: “Belediye olarak çalışmalarımıza bu yıl daha fazla ağırlık vermek durumunayız. Ciddi manada büyük projeleri hayata geçirmek zorundayız. Bunlardan birisi şehrin büyük ihtiyacı olan 350 araçlık otopark ve yeni kent meydanı inşaatı. Bunların maliyeti 20 Milyon TL’dir. Aynı şekilde yeni hal ve iş merkezi, ticaret merkezi inşaatı bunun maliyeti de yaklaşık 10 Milyon liradır, buranında temeli atıldı ve yapım çalışmalarına başlandı. Tol çarşı restorasyon işi Yozgat için son derece önemlidir. Buranında ihalesi yapıldı ve başlanıyor. Beyaz meydan projemiz devam ediyor.”dedi.
120 MİLYON TL MALİYETLİ 6 PROJEYİ BU YIL İÇİNDE TAMAMLAMAYI HEDEFLİYORUZ
120 Milyon lira maliyetli 6 projeyi bu yıl içinde tamamlamayı hedeflediklerini belirten Başkan Arslan, şöyle devam etti: “İŞGEM bölgesindeki Yozgat park inşaatımız ve eski sanayi kentsel dönüşüm inşaatı bunların hepsi 2016 yılında başlattığımız projelerimizdir ve bunların tamamı 2017 yılında tamamlanacaktır. Bunların tutarı da 120 Milyon lira civarındadır. Bunların en büyük kısmını eksi sanayi kentsel dönüşüm projesi tutuyor. Tabi bunun finansmanını TOKİ sağlıyor, geri kalan 5 projemizin finansmanını da belediyemiz sağlıyor. Yani 2016 yılında başlayıp devam eden 6 projeyi 120 milyon TL maliyetle bu yıl içerisinde tamamlamayı hedefliyoruz. İnşallah bu konuda bir aksilik olmayacak.”
BU YIL İÇERSİNDE BAŞLAYACAK PROJELERİMİZ VAR
Bu yıl içerisinde başlayacak projelerinin olduğunu anlatan Arslan, “ 2017 yılı içerisinde yeni başlayacak projelerimiz var. Bunlarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Birisi Cevizli Konak restorasyon projesidir. Yaklaşık 500 Bin lira civarında bir proje fakat kamulaştırma çalışmaları ile düşündüğümüzde iki buçuk milyon TL’lik bir projeye çıkıyor. Taşkonakrestorasyonunu da yapacağız. Burayı da butik otel olarak değerlendireceğiz. Kazım Dönmez evi diye bilinen Sarı taşkonak, İsmi bundan sonrası için taşkonak olacak. Buranında yaklaşık maliyeti 2 Milyon lira civarında olacak. Yine bu yıl içerisinde 5 tane mahalle konağı yapmak istiyoruz. Bu projeleri başlatacağız. Bunlar sıfırdan yapılacak ve Yozgat’ımızın değişik mahallelerine konak yapmış olacağız. Büyük cami etrafında bir düzenlememiz var. Odun pazarı Meydanı projemizdir. Büyük camimizin batı ve güney bölümünü ihtiva eden ve Büyük Cami etrafındaki bütün yapıların yıkılarak açılmasıyla neticelenecek. Büyük cami tamamen meydana çıkartacak. Tarihi dokusunu tamamen ortaya çıkarmış olacağız.”diye konuştu.
“YENİ YOZGAT” HEDEFİMİZİ DOĞRULTUSUNDA ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ
“Seçim beyannamemizdeki en önemli vaatlerimizden birisi de yeni Yozgat hedefimiz doğrultusunda ciddi bir adım atmış olacağız.” diyen Başkan Arslan, şunları kaydetti: “Yeni Yozgat demek, Yozgat’ın mevcut daralmış alanında biraz daha dışarıya çıkartılması demektir ki biz bu noktada Sarıhacılı ve Azizlibağları’nı hedef olarak almıştık. Buralarını mahalle olarak Yozgat’a bağladık burada imar çalışmalarımızı yapıyoruz. İmar çalışmalarımızın tamamlanması ile birlikte buraların kullanımını insanlarımıza açacağız ve Yozgat’ı biraz daha batıya ve güneye doğru taşımış olacağız. Bu noktada atacağımız en önemli adımlardan birisi eski Ankara yolu boyunca yapacak olduğumuz yeni Yozgat Bulvarıdır. Yaklaşık bir buçuk kilometre uzunluğunda bir caddedir. Önce altyapıyı yapıp onun etrafında yapılaşmanın yolunu açmış olacağız ve Yozgat’ı batıya doğru götürmüş olacağız. TOKİ’lerin karşısından üniversitenin altından tekrar Ankara yoluna götürmüş olacağız. Yine bu kapsamda batıya götürme hedefi doğrultusunda bu sene iki adım daha atacağız. Birisi Endüstri Meslek lisesinin eski çöplük bölgesine Rönesans Holding tarafından yaptırılacak.”
İLK DEFA YOZGAT’I BENZİNLİKLERİN ÖTESİNE TAŞIYACAĞIZ
Yozgat’ı ilk defa benzinliklerin ilerisine taşıyacaklarını söyleyen Başkan Arslan, “İlk defa Yozgat’ımızı benzinliklerin ötesine bu şekilde taşımış olacağız. Yine o bölgeye Ford Plazaya kadar olan yani atık su arıtma tesisinin tam karşısı olan bölgeye 450 konutluk inşaat çalışması ve sosyal alan projemiz olacak ve Başbakanlık tarafından imzadan çıktı TOKİ tarafından yaptırılacak. Son derece güzel bir proje olacak ve Yozgat şehri kurulduğu günden bu tarafa ilk defa değişmiş olacak. Artık doğudan batıya, batıdan doğuya seyahat eden vatandaşlar şehrimizin değiştiğini geliştiğini daha iyi fark edecek. Yine bu bölgemize şu heda tepesi ve etrafında yapacağımız düzenlemelerimiz olacak. Yine kınalı Hasan heykeli ve bütün şehitlerimizin anısını yaşatabileceğimiz kınalı hasan parkı olacak. Şu Heda tepesinin altında olacak. Dolayısıyla Yozgat’ımızı 7-8 kilometre aşağı taşımız olacağız. Zaman içerisinde de şehrimizde yaşanan otopark ve benzeri sıkıntıları da bir nebze olsun aşılmış olacak.”dedi.
ŞEHRİMİZİN OTOPARK SORUNU BİZİM DÖNEMİMİZDE OLUŞMUŞ BİR SORUN DEĞİL
Oto park sorununun kendi dönemlerinde oluşan bir sorun olmadığını vurgulayan Arslan, “Şehrimizdeki otopark sorunu bizim dönemimizde oluşmuş bir sorun değil. Yozgat 40 yıldır öyle ya da böyle yapılaşma olmuş. Fakat bu yapılaşma yapılırken sonradan doğacak sorunlar artan nüfus oranına göre gerekli tedbirler düşünülmemiş. Netice itibariyle biz hala 1940’larda yapılmış Lise Caddesi ve 1930’larda yapılmış meydan yerini kullanmak zorundayız. Doğal olarak buda bize bir sorun meydana getiriyor. Ben bunu söylerken kimseyi suçlamak için söylemiyorum. Netice itibariyle 40-50 yıllık bir birikmiş bir sorun var. Yozgat’ta hiç araç yokken yapılmış bir Lise Caddemiz var ve bugün biz burayı 35 bin araçla kullanmak zorundayız. Evet, benim dönemimde otopark trafik sorunu biraz daha arttı, neden arttı? Sadece geçen yıldan bu zamana Yozgat trafiğine 2 bin 600 yeni araç girmiş.
GÖREVDE BULUNDUĞUM 3 YILDA İLİMİZDE ARAÇ SAYISI 6 BİN DAHA ARTTI
Benim görevde olduğum 3 yıl içerisinde Yozgat trafiğine 6 Bin araç daha katıldı. Ama yerleşim yeri değişmiyor ve aynı kalıyor buda trafik ve otopark sıkıntısı ortaya çıkartıyor. Şehrimizde bugün otoban gibi yollar açma imkanımız yok. Bu yüzden şehrimizi daha rahat kullanılır hale getireceğiz. Trafikte yaptığımız düzenlemelerin sebepleri budur. Avrupa ülkelerinde bizim caddemizden daha geniş araçlara ayrılan kısım 7 metre araçlara ve bisiklet ve yayalara ayrılan kısım 17 metre çünkü bunlar mecburiyetten yapılması gereken şeylerdir. Şimdi bizim burada caddelerimizi fazla genişletme imkanımız yok. Lise caddemiz terminalden başlıyor saat kulesi civarında bitiyor burayı nasıl genişletebiliriz. Kontrollü bir şekilde trafik akışını sağlamamız gerekir. Bugün 35 bin aracı nereye park edebiliriz. Kaldırım diyoruz fakat kaldırımlara baktığımız zaman almadığını görebiliyoruz. Birde bu yönden bakmak lazım. Netice itibariyle ilimizde 14 bin öğrencimiz var. Yurt dışından gelen gurbetçilerimiz var. Elbette şehrimizi gezmek isteyecekler. Bütün şehirlerde olduğu gibi aracımızı şehrin uygun bir yerine park ederek yürümesi gerekir. Eskiden elbette araç sayısı azdı ama her geçen yıl artan bir araç yayışı var. İlimizde herkes aracını saat kulesi etrafına park etmek istiyor. Buranın tamamı araç parke etsen en fazla alabileceği sayı 250 ve ilimizde 35 bin araç var. Bunun şimdi 30 bin tanesi merkeze gelmese mahallelerde kaldığını düşünecek olursak 5 bini merkeze gelse nereye park edecek. Biz bu yüzden böyle bir düzenleme yapmaya mecburuz. Bu kapsamda bizde büyük camimiz altında belediyemiz üzerinde ve yeni valilik binası karşısında yapacağımız otoparkla bu sorunu en asgariye indirmeyi amaçlıyoruz.”
GÖREV YAPAN ARKADAŞLARIMIZ DEĞERLİ İNSANLARDIR SUÇLAMAK İSTEMEM
“Önümüzde yaşanmış kötü tecrübeler var. Geçmişte burada görev yapan arkadaşlarımızı suçlamak istemiyorum.” diyen Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan, şöyle devam etti: “Yani hepsi değer verdiğim sevdiğimiz arkadaşlarımızdır kardeşimizdir fakat yanlış yapılan imar uygulamaları var. Ama mutlaka iyi niyetle yapılmıştır ama neticede geldiğimiz noktada neticeleri kötüdür. Bunun örneği Kent Parktır yeni yapılan bir yerleşim yeri olmasına rağmen ciddi manada sosyal alanda ve otopark trafik gibi sıkıntılar vardır. Halbuki hiç olmaması gereken bir bölge. Bu yüzden de biz 3 yıllık dönemde hiçbir şekilde emsal artışı yapmadık. Bu tür talepleri yani imarda kat sayı artışına yönelik taleplerin tamamını ret ettik hiçbir örneği yoktur. Bunda çok titiz davranıyoruz. Yeni yapılan binalarda sosyal alanların, otopark alanların mutlaka olması için gerekli çalışmayı yapıyoruz. Şehir merkezinde bina yapımını konut yapımını azaltacak, şehrin kenarında konut yapımını ve ticaret alanı yapımını özendirecek bir şekilde imar düzenleme hazırlı içerisindeyiz. Yani şehir merkezi yatırım açısından cazip olmaktan çıkarılacak ve daha çok şehrin yeni yerleşim alanlarına yapılaşma izni vereceğiz. Bu şekilde şehrin içindeki kalabalığı şehrin dışına taşımaya çalışıyoruz. Bu kapsamda gelişmiş şehirlerde 2-3 şehir merkezleri olurken bizde sadece lise caddesi olarak görülüyor. Biz bunu aşmak için işgem bölgesine Kent Parktan daha büyük bir park ve buraya 40 civarında iş yeri yaparak yeni bir çarşı ve ticaret merkezi oluşturmayı hedefliyoruz. Aynı şekilde Eski Pazar mahallemizde, Mehmet Hulusi ve Agahefendi mahallemizde bir çalışmamız oluyor burada da yapmak istediğimiz insanlarımız temel ihtiyaçlarını bulundukları yerde karşılamasını istiyoruz. Buda şehrin mahallelerindeki dengeyi sağlayacak bir çalışmadır.”
DEVAM EDEN VE TAMAMLANAN PROJELERLE YOZGAT’IN ÇEHRESİ DEĞİŞECEK
Yozgat’ın devam eden ve tamamlanan projelerle çehresinin değişeceğini vurgulayan Başkan Arslan, sözlerini şöyle tamamladı: “İl dışından ilimize gelen insanlarımız bu gelişimi şimdiden fark ediyorlar. Biz içinde yaşadığımız için belki farkına varamıyoruz. Ama yapılan projeleri sıraladığımız, göz önüne getirdiğimizde çok önemli projeleri hayata geçirdiğimiz fark ediyorlar. Biz bu çalışmalarımızı bütün mahallelerimize yayarak devam ettiriyoruz. Çünkü her türlü hizmetten şehrimizin halkımızın faydalanmasını istiyoruz. Netice itibariyle kalan 2 yıllık grev süremizde projelerimizin tamamlanmasıyla şehrimizin çehresi değişecektir. Bugüne kadar şehrimize bakış açısı boş bulduğun her yere bina yap. Ama biz ne yaptık Yozgat’ı yaparak bozdular bizde yıkarak düzelteceğiz. Bu iddialı bir laftır. Hiçbir belediye başkanı bunu göze alamaz, yıkmak siyaseten riskli işlerdir. Biz bu riski göze almazsak Yozgat önümüzdeki 20 yıllık süreçte yaşanmaz bir şehir haline gelecekti. Ama bugün Yozgat hem fiziki gelişimi ve değişimi ile hem de sosyal alandaki değişimi ile şehrimiz ciddi manada bir şehirleşme süreci içine giriyor. İnsanımız caddesine, sokağına çıktığı zaman şehirde yaşadığını hissediyor. Bunun en tipik örneği Yozgat’ın en uzun caddesi 600 metre mesafede Lise Caddesi ama bugün Kent Park’a kadar ulaşan Bin 750 metre olan bir cadde haline geldi. Devamı olan yeni şehir hastanemiz yolunun da tamamlanması ile 3 kilometreye ulaşmış olacak. Şehrimiz yakın bir gelecekte fiziki ve genel durumu bakımından örnek bir şehir haline gelecek. Amacımız Yozgat’ı insanlarımızın huzur duyduğu hoşca vakit geçirdiği bir şehir haline getirmenin yanı sıra dışardan gelen insanlarda güzel hatıraların kalacağı örnek bir şehir haline getirmek istiyoruz. Bu yönde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”