Meslek mensubu olarak anladığımız angarya ücreti alınmadan yapılan iş demektir” dedi. Kurumlar arasında iletişimsizlik yaşandığını dile getiren Başkan Bulut, şunları kaydetti; “Tasdik ettikleri defterleri ilgili vergi dairesine bildiren noterlerin gönderdikleri bilgilere güvenilmeyerek, bu bilgilerin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlere teyit ettirilmesi noterlere hakarettir.
Kesin mizan aynı zamanda bilanço demektir. Bilançolar beyan ekinde verildiğinden kesin mizanlar boş memurlara iş çıkarmak için mi istenilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumuna düzenli olarak aylık prim ve hizmet bildirgeleri ile verilen çalışan sayısını, ay içinde işe giren ve işten ayrılan sayısını aynı bakanlığın çatısı altındaki İş Kur, Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarından alabilecek yetenekte memura ya da sisteme sahip değil midir? Hastanelerce Sosyal Güvenlik Kurumu sistemine anında girilen iş görmezlik raporlarının mükerrer olara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler tarafından da sisteme girilmesinin istenilmesini anlamak mümkün değildir.
Türkiye İstatistik Kurumunun e-devlet ortamından rahatlıkla temin edebileceği bilgilerin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler aracılığı ile istenilmesi, Türkiye İstatistik Kurumu bilgisayar kullanmayı bilen memur istihdamından aciz mi sorusunu akla getiriyor. Sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge kullanılması suçunu işleyenleri çok iyi bilmesi gereken maliyenin, bunları iş hayatından silmek yerine, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirleri müşterek ve müteselsil sorumlu tutan tutumu, “Eşeğini dövemeyen palanını döver” özdeyişini akla getirmektedir. Bu tutumla maliye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirleri işletmelerin ortağı gibi görmektedir. Oysa meslek mensubu bırakın kardan pay almayı kendi ücretini bile alamamaktadır. Müteselsil sorumluluk getirirken meslek mensuplarının “Tahsilatlarımızı beyana ekleyip tahsil edin.” Talebine de olumsuz yanıt vermektedirler.
Mükelleflerin beyanının doğruluğunu denetleyemeyen üstelik her 4 – 5 yılda bir af getirerek mükellefleri doğru beyan vermekten imtina etmesine neden olan maliye bu işi BA, BS formları ile çözmeye çalışmakta yine meslek mensuplarına “ANGARYA” iş çıkartmaktadır.
Mali Müşavirlik mesleği kamu kurumları ile mükellef arasında köprü görevi görmektedir.Ve bu köprü her geçen gün daha fazla yıpranmaktadır.Maliye ve SGK Bakanına düşen görev,köprünün yükünü hafifletmektedir.Üstüne bindirdiği yükü her geçen gün artırarak çökmesine zemin hazırlamak değil.Maliye ve SGK,personeli ile başaramadığı her türlü işi angarya olarak, mali müşavirlerin sırtına yüklemektedir. Meslek mensuplarımız bu uygulamalara itiraz ettiğinde kamu gücünü orantısız olarak kullanan bir idare ile karşılaşmaktadır.Basit istatistiki bilgilerde bile meslek mensupları binleri eski para ile milyarları bulan cezalar ile karşı karşıya bırakılmaktadır.”Ceza mali müşavire değil mükellefe kesilmektedir.”Savunmasını yapan idarenin piyasa şartlarını bilmediği aşikardır. Mali Müşavirler, hiçbir kamu kurumunun personeli değildir.
İstek dışı ve ücretsiz olarak kamu adına çalıştırılamaz.Emeğin olduğu yerde ücret olmalıdır.Kamu kurumlarının meslek mensuplarına dayattığı her türlü angarya artık son bulmalıdır.Bu sorunların inşallah birliğimiz olan TURMOB ve ilgili devlet kurumları arasında çözüm bulması dileğimizdir.”