""

Başkan Polat: Esnaf zor ve sıkıntılı bir süreç yaşıyor « Yeniufuk Gazetesi

29 Mart 2024 - 13:57

Başkan Polat: Esnaf zor ve sıkıntılı bir süreç yaşıyor

Sarıkaya Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Necati Polat, ilçe esnafının zor ve sıkıntılı bir süreç yaşadığını belirterek, bu sıkıntılı süreci esnaf ve STK’ların birlikte kuracağı ‘Sarıkaya Kalkınma Platformu’ ile atlatabileceklerini söyledi.

Başkan Polat: Esnaf zor  ve sıkıntılı bir süreç yaşıyor
Son Güncelleme :

24 Aralık 2016 - 7:00

Oda Başkanı Necati Polat, yaptığı açıklamada, ekonomik verilere göre Sarıkaya esnafının her geçen gün biraz daha işlerinde zorlandığını belirterek, şunları kaydetti: “Ekonomik verilere göre Sarıkaya esnafının her geçen gün biraz daha zorlandığını gözlemliyoruz. Tabiri caiz ise bir dokun bin ah işit misali esnaf maalesef kan ağlıyor.Böylesine derinleşen bir sorunun bir çırpıda çözülmesi elbette mümkün değildir.Ancak ilçede yaşayan esnafımız, STK’lar bir araya gelerek ortak çözüm yolları aramalıdır.Konu spesifik olarak kendi içinde ele alınırsa çözüm yollarını da bulmak mümkündür.” dedi.
Ekonomik daralmanın kendi özünde ele alınması gerektiğini kaydeden Polat, “Kısaca ekonomik daralmayı içselleştirerek ele alırsak fikirlerinde bu anlamda değer bulacağını düşünerek istenilen sonuca ulaşmak mümkündür.Yani işin içine kişisel çıkarları katmadan siyasi yaklaşımları dahil etmeden kendi özünde kavrayıp çözüm yolları aranır ise sonuç alınabilir.Aksi durumda esnafımız günden güne yok olmaktadır.Yatırımların önü açılmalıdır.Üretime dayalı işletmelerin kurulması ekonomiye can verecektir.Girdi maliyetleri düşürülerek yatırımların cazip hale getirilmesi gerekmektedir.Asgari ücretten vergi alınmamalıdır.” diye konuştu.
ESNAFIMIZ
BORCUNU
ÖDEYEMİYOR
“400 bin esnaf kepenk indirirken varlıklarını sürdürenler de zor günler geçiriyor. “diyen Polat, “ Borcu bulunan esnaf sayısı hızla artıyor. 2 milyon 868 bin esnaftan 2 milyon 366 bininin Bağ-Kur prim borcu bulunuyor. Bu tabloya göre borcu olmayan esnaf sayısı sadece 558 bin. Her beş esnaftan dördü borcunu ödeyemiyor.Borçlu esnaf sayısı geçmiş yıllara göre artış gösteriyor. Hayatta kalma mücadelesi veren işletmeler, prim affına da ilgi göstermedi. Bağ-Kur prim borcu bulunan 2 milyon 366 bin esnaftan 1 milyon 61 bini borçlarını yapılandırdı. Geriye 1 milyon 305 bin esnaf affa başvurmadı. Affa başvuranların önemli bir bölümü de taksitlerini ödeyemediği için yapılandırması bozuluyor. Prim affına ilişkin başvuru rakamları, küçük esnafın içinde bulunduğu ekonomik zorluğu bir kere daha ortaya koydu.Dolayısıyla böylesine vahim bir tablo karşısında esnafımız çareyi ilçeden göç etmekte buluyor.Esnaf göçünün derhal durdurulması gerekmektedir. ”ifadelerini kullandı.
ACİL EYLEM PLANI OLUŞTURULMALIDIR
“Bir esnaf kuruluşu olarak benim görüşüm acil eylem planı oluşturmaktır diyen Polat, şunları kaydetti: “
“İlçede yaşayan öncelikli olarak STK’ ların öncülük ederek esnafımızı örgütleyip samimi art niyetsiz bir araya gelinsin üretime dayalı devlet destekli bir işletme bile kurmak mümkündür.Yeter ki samimi olalım.Bizler bu ilçenin yerleşik halkıyız. Dışarıdan gelen avm’ler gibi kuruluşlar işletmesini kapatsa bile hatta Sarıkaya zarar etse bile etkilenmezler.Türkiye genelinde binlerce merkezleri var.Bizler ilçemizin yerleşik esnaflarıyız bir araya gelmeliyiz.Şimdi ben bir çağrıda bulunuyorum. Sarıkaya’yı seven duyarlı vatandaşlarımızın esnaflarımızın STK ların içerisinde bulunacağı “Sarıkaya kalkınma platformu” diye bir platform kurarak bu ekonomik durgunluğa çare bulmalıyız.”

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.