""

Bilinçsiz antibiyotik kullanımına dikkat « Yeniufuk Gazetesi

25 Nisan 2024 - 00:05

Bilinçsiz antibiyotik kullanımına dikkat

Yozgat İl Sağlık Müdürü Fatih Şahin, 18 Kasım Antibiyotik Farkındalık Günü ve akılcı antibiyotik kullanımı ile ilgili bilgi verdi.

Bilinçsiz antibiyotik  kullanımına dikkat
Son Güncelleme :

17 Kasım 2016 - 7:00

Yozgat İl Sağlık Müdürü Fatih Şahin, tüm dünyada yanlış, gereksiz, etkisiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımının çeşitli boyutlarda sorunlara neden olduğunu belirterek, “İlaçların akılcı seçiminde oldukça önemli olan bir ilaç grubu da şüphesiz ki antibiyotiklerdir. Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü, halk sağlığını tehdit eden antibiyotik direnci ve akılcı antibiyotik kullanımı hakkında farkındalık oluşturmak amacı ile her yıl 18 Kasım’da gerçekleştirilen Avrupa Halk Sağlığı girişimidir. Güncel veriler, Avrupa Birliği çapında dirençli bakteriler tarafından enfekte edilen hasta sayısının arttığını ve antibiyotik direncinin halk sağlığı için birincil tehdit haline geldiğini göstermektedir. Dirençli bakterilerin gelişmesinin durdurulması ve antibiyotiklerin gelecek nesillerde etkinliğinin sürdürülebilmesi için tek çare antibiyotiklerin akılcı kullanımıdır” dedi.
Antibiyotik kullanımı kararının hekim kontrolü ile verilmesi gerektiğini anlatan Dr. Şahin, şunları kaydetti:
“Antibiyotikleri doktorunuz önerdiğinde, eczacınıza danışarak kullanın. Doktorunuz antibiyotik reçetelendiğinde, tedavi talimatlarını dikkatli bir şekilde takip etmelisiniz. Sadece bu şekilde bütün bakterilerin yok edildiğine emin olabilir ve bakteriyel direnç gelişiminin önüne geçebiliriz. İlaç alımında bazı kurallara uymak gerekiyor. Bunda temel kural, doz ve zaman talimatlarına uymak, hiçbir zaman ilacınızı almanız gereken zamanı atlamayın ve reçetelenen doza sadık kalmak, tedaviyi yarıda kesmemek. Tedaviye başladıktan birkaç gün sonra kendinizi daha iyi hissetseniz bile tedavi sürecinin tamamını devam ettirin. Bakterilerin tamamen yok edilmesi ancak bu şekilde mümkündür. Arta kalan ilacı saklamamak. Asla antibiyotiklerden kalanları kullanmayın ve tüm bunlara uyarken bunun kendimiz, toplumumuz ve yarınlarımız için de bir sorumluluk olduğunu unutmamak gerekiyor.”

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.