""

BİR DE BAŞKA GÖZLE BAKMAYI DENESEK Mİ? « Yeniufuk Gazetesi

28 Mart 2024 - 23:31

BİR DE BAŞKA GÖZLE BAKMAYI DENESEK Mİ?

BİR DE BAŞKA GÖZLE BAKMAYI DENESEK Mİ?
Son Güncelleme :

26 Ocak 2017 - 7:00

Anadolu; kendi içinde birçok zenginliği barındıran medeniyete beşik olan İslamin payitahtlığını yapan mazlumların son umudu olarak bilinir.

Herhalde böyle bir toprakta yaşamak bir ayrıcalık olsa gerekir. Genel olarak düşünürsek tüm milletlerin gıpta ile baktığı topraklarda yaşadığımızı unutmak gibi bir hafızaya sahip değiliz.

Böyle bir coğrafyanın tam da ortasında, kültürel zenginliklerden övgü ile bahsedilirken, Yozgat’ı görmezden gelmek haksızlık olur diye düşünüyorum.

Anadolu’nun genelinde Kayseri’den, Kırşehir’den, Nevşehir’den Sivas’tan bahsedilirken Yozgat’tan da biraz bahsetmekte fayda olacaktır.

Şimdi bir okuyucu olarak hafif bir tebessümle bu adam ne diyor diye içinizden kendi kendinize konuştuğunuzu tahmin etmek zor değildir. Ama gelin bir de, bundan sonra bir başka gözle bakmayı deneyelim.

Şöyle ki; her ne kadar sayacaklarımızın bir kısmı bugün Yozgat’ın sınırları içinde olmasa da bir zamanlar bu topraklar içinde olduğunu unutmadan düşünelim.

Tarihi bakımdan önem arz eden bir örnek vereceğim Mesela Alacahüyük, Hattuşaş Sorgun İlçemizdeki yıllardır kazıların devam ettiği Kerkenez Antik kent, Büyük Nefes, Küçük Nefes, Merkezdeki Çeşka kalesi, Sarıkaya, Akdağmadeni, Osmanpaşa Kasabası, Saray Beldesi, eski adıyla “Saruhanlılar” diye söylendiğini yakın zamanda öğrendim.

Divanlı bölgesi, bakın Divanlıda tarihi yönden çok önemlidir. Zira Yozgat Divanlı köyünden çok sonra kurulmuştur. Daha doğrusu rivayet odur ki, Divanlı Bey’inin müsaadesi ile kurulduğu söylenir.

Neyse, her ne kadar Termal Turizm’de söz sahibi olmasak da, İlçelerimizdeki yer altı zengin kaynaklarımızı saymakla tüketemeyeceğimizi bildiğinizi düşünüyorum.

Ayrıca Medreseler bakımından Yozgat’ın geçmiş yıllarda ne zaman bir şehir olduğunu bilmek gerekiyor.

Bu konuyu en son Yozgat ziyaretlerinde Prof. Dr. Öcal Oğuz hemşerimiz tekrar gündeme getirdi.

Anadolu İnsanı tarihte de her zaman zora talip olmuştur, bugünde gerek sosyal gerek ekonomik ve gerekse yaşam koşulları bakımından halen zor şartlar altında yaşamakta ve yaşarken de ayakta kalmak için yoğun bir mücadele vermektedir.

Hülasa; bugün Yozgat’ta yaşamaya talip olmak daha baştan zora talip olmak anlamına gelmektedir. Yozgat gerek tarihte gerekse bugün dışarıdan gelenler için yaşam şartları kolay bir şehir olarak bilinirken, yerli halk için aynı durum söz konusu olmadığı bir gerçektir.

  • Kendisini tanıdığım günden bu yana takip etmekten vazgeçmediği tesisin yatım programına alınmasıyla mutlu olan işadamı-dernek Başkanı!
  • İktidar partisinin yanında durarak, sağ ve sola savrulduğu iddia edilen partiden ayrılan yönetim ve Başkan!
  • Yaptığı değerlendirme toplantısında şimdiye kadar yapılan çalışmaları ve yapılacakları anlatan Başkan!

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.