""

Bozdağ: Avrupa Adalet Divanının başörtüsü kararı tuzun koktuğu yerdir « Yeniufuk Gazetesi

28 Mart 2024 - 21:07

Bozdağ: Avrupa Adalet Divanının başörtüsü kararı tuzun koktuğu yerdir

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Avrupa Adalet Divanını ve Belçika mahkemesinin başörtüsü ile ilgili aldığı karara tepki göstererek, “Bu durum tuzun koktuğu yerdir” dedi.

Bozdağ: Avrupa Adalet Divanının  başörtüsü kararı tuzun koktuğu yerdir
Son Güncelleme :

16 Mart 2017 - 7:00

Bakan Bozdağ, AK Parti İl Teşkilatı tarafından düzenlenen bir dizi toplantı ve ziyaretlere katılmak üzere geldiği Yozgat’ta basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Bozdağ, “Avrupa Adalet Divanının başörtüsü ile ilgili aldığı kararı nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu üzerine, “Avrupa Adalet Divanının aldığı karar din ve vicdan hürriyeti, çalışma hürriyeti, insan haklarına ilişkin bütün uluslararası düzenlemeler ve AB değerlerinin katledilmesinden ibarettir” dedi.
Adalet Divanının adaleti, hukukun evrensel ilkelerini ayaklar altına aldığını söyleyen Bozdağ, verilen kararla Avrupa Birliği değerlerinin çiğnendiğini, insanları inancı ile işi arasında tercihe zorlamanın demokratik bir hukuk devletine yakışmayacağını vurgulayarak şunları söyledi:
“Büyük bir ilkelliktir, büyük bir çağ dışılıktır, Orta Çağ zihniyetinin 21. yüzyılda mahkeme eliyle hortlatılmasından başka bir anlam taşımamaktadır. Bugün bildiğiniz gibi Avrupa ülkelerinde ayrımcılık, ırkçılık, yabancı düşmanlığı, İslamafobi ve Türkiye karşıtlığı gibi çok ciddi hastalıklar var. Bu hastalıklar serpici nitelikte, toplumun tamamını etkisi altına almış durumda ve siyasi iktidarlar dahi bundan etkilenip bu hastalıklara karşı sesini yükseltmek ve bu hastalıkları tedavi ile uğraşmak yerine bu hastalıkların yaygınlaşmasına yol açan eylem ve söylemler içerisine girmişlerdir. Bu son derece üzücü bir gelişmedir. Avrupa’nın geleceğini, Avrupa ülkelerinde yaşayan insanların geleceğini, demokratik hak ve özgürlüklerini de tehdit eden gelişmelerdir. İnsanların bu tür yaklaşımlar içerisinde olması bir dereceye kadar izah edilebilir, bunların belki tedavisi vardır, bir şeyler yapılabilir ama ana görevi bütün bu hastalıklara rağmen ve her türlü olumsuzluğa rağmen insan haklarını, adaleti ve hakkı ayakta tutmak olan Avrupa Adalet Divanı veya Belçika mahkemesi gibi mahkemelerin bu aşırılıklara pirim vermesi ve onlardan daha ileri kararlar alarak adaleti ve hukuku yok etmesi kabul edilemez. Bu tuzun koktuğu bir yerdir.”
“Bu tür kararlar din ve vicdan özgürlüklerini yok edemez”
Avrupa Birliği değerleri içerisinde insanların din ve vicdan hürriyetini herhangi bir insanın iş yerinde alacağı karara bağlamak ve bu karara hapsetmenin kabul edilemez bir durum olduğunu ifade eden Bozdağ, insan haklarının şahısların, kurumların veya devletlerin aldıkları kararlarla yok edilebilecek haklar olmadığının altını çizdi. İnsan olmanın gereği olan hakların olduğunu, mahkeme kararları ile de bu hakların değiştirilemeyeceğini, yok edilemeyeceğini ve kaldırılamayacağını belirten Bozdağ, “Ben Avrupa adına üzülüyorum, Avrupa Birliği adına üzülüyorum. Avrupa ortak hukukunu korumakla görevli olan bir Adalet Divanının verdiği karar, bu hukuku bombalamıştır.
Onlar adına çok üzgünüm. Yoksa bu tür kararlar insanların din ve vicdan özgürlüklerini yok edemez, bu kararların böyle bir gücü asla yoktur. Ama Türkiye’ye her defasında demokrasi, insan hakları hukuku üstünlüğü dersi verenlerin Avrupa’daki demokrasinin, insan haklarının, hukukun üstünlüğünün ırkçıların, ayrımcıların, İslam düşmanlarının ve başkalarının inanç hürriyetine saygı göstermeyen radikallerin kabul ettiği kadar olduğunu göstermiş oldu bu karar” dedi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.